ERDON Helyi hírek

2012.01.05. 14:24

Érmihályfalvi tapasztalatszerzők Hollandiában

Bihar megye - Még az ünnepek előtt érmihályfalvi küldöttség járt Hollandiában. Arról gyűjtöttek tapasztalatot, miként működik ott egy idősek otthona, és hogyan lehetne hasonlót létrehozni a városban.  

Bihar megye - Még az ünnepek előtt érmihályfalvi küldöttség járt Hollandiában. Arról gyűjtöttek tapasztalatot, miként működik ott egy idősek otthona, és hogyan lehetne hasonlót létrehozni a városban.

 

 

A hollandiai Chris Innem, a Gameren városban működő Református Keresztyén Idősek Otthonának igazgatója és társtulajdonosa még a tavaly májusi Nyíló Akác Napokon látogatott Érmihályfalvára, amikor ismerkedett a helyi Rekab Alapítvány cigánymissziós munkájával, ugyanakkor házigazdái elkalauzolták az Egészségügyi-Szociális Központba is, pontosabban annak akkori székhelyére, és a mostaniba is, ami akkor még a beköltözésre várt. A körülményeket és az intézményben lévő ápoltakat látván fogalmazódott meg a segítés gondolata a vendégben, az, hogy nem volna haszontalan egy kifejezetten időseknek szóló otthont létrehozni.

 

Idősotthon - lakosztályokkal!

 

A gondolatot tett követte, tudtuk meg dr.Turucz Máriától, aki a Helyi Tanács szakbizottságának tagjaként is a téma szakértője, és szeptemberben megérkezett az a meghívó, mely hollandiai tapasztalatszerző útra hívta a város képviselőit. Névre szólt a meghívó dr.Turucz Máriának, Kovács Zoltán polgtármesternek, és Karsai Attila igazgatónak (aki végül objektív okok miatt nem tudott elutazni), illetve még két személynek. Utóbbiak az Egészségügyi-Szociális Központ alkalmazottai, Pap Márta és Kecskés Andrea lettek. Az utazásra december közepén került sor. Az út fő "célpontja" a már korábban említett idősek otthona volt, melyben a város 25 kilométeres körzetéből vannak lakók. A 85 férőhelyes otthonban 95 személy lakik. Ennek magyarázata, hogy vannak, akik a lakosztályokban (!) házastársukkal élnek együtt.

 

Egyéni foglalkozások

 

Az otthonban 150 alkalmazott dolgozik, és... 250 önkéntes! Ez volt az egyik fontos tapasztalat, hogy sok önkéntes vesz részt az idősek gondozásában, mindennapi életük lebonyolításában. Az időseket emberszámba veszik, függetlenül fizikai vagy pszihés hiányosságaiktól, hangsúlyozta dr.Turucz Mária. Az otthon tulajdonképpen vállalkozásként működik, a költségeket a lakók befizetéséből, adományokból, pályázati pénzekből fedezik. További három hasonló intézményt is felkerestek, és azt tapasztalták, hogy az adományok és az önkéntesség mindenütt fontos szerepet játszik. Az ott lakóknak közösségi programokat szerveznek, de egyénileg is foglalkoznak mindenkivel.

 

Felmérik a lehetőségeket

 

A szereztt tapasztalatoknak máris vannak kézzelfogható jelei az érmihályfalvi otthonban, ez már a karácsony megünneplésében is meglátszott, fejtette ki dr.Turucz Mária. A továbbiakban felmérik, milyen segítség érkezhet Hollandiából, illetve melyek az itthoni lehetőségek, és ezek függvényében alakítják a további, hosszú távú kapcsolatot. Arra is gondoltak, hogy ne csak az Egészségügyi-Szociális Központot segítsék, de egy önálló, hollandiai mintára létesülő, független, de keresztyén alapokra épülő idősek otthonát hozzanak létre. A tervek szerint a következő Nyíló Akác Napokon nemzetközi - helyi, hollandiai és Balmazújvárosi - részvétellel egy konferenciát szerveznek a témában.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!