Kelemen Hunor: az Európai Néppárt kongresszusa áttörő sikert jelent a kisebbségvédelem terén

Kelemen Hunor: az Európai Néppárt kongresszusa áttörő sikert jelent a kisebbségvédelem terén
Az RMDSZ és a Demokrata – Liberális Párt közösen szervezi meg az Európai Néppárt alapprogram-módosító és tisztújító kongresszusát, amelyre október 17 és 18 között kerül sor Bukarestben.

 

„Az őshonos kisebbségek szempontjából kiemelt fontosságú ez a kongresszus, hiszen 20 év után először kerül be a Néppárt alapprogramjába kisebbségvédelmi fejezet. Az RMDSZ célja elsősorban az volt, hogy az alapprogram térjen ki a kisebbségi jogokra, állapítsa meg az őshonos etnikai kisebbségek fontos szerepét Európában és az Európai Néppárt kötelezze el magát a nemzeti kisebbségek identitásmegőrző erőfeszítése mellett. Ezt a célkitűzésünket sikerült elérni, hiszen a dokumentum az RMDSZ javaslatára megállapítja, hogy európai kisebbségi keretszabályozást kell kialakítani, amely kisebbségvédelmi standardokat és jogokat tartalmaz majd, ugyanakkor bátorítja a kisebbségi közösségekre vonatkozó kedvező intézkedések és politikák elfogadását. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a dokumentum hangsúlyozza a különböző tagállamokban fellelhető jó kisebbségvédelmi gyakorlatok alkalmazását a többi tagállamban is, amely a későbbiekben egy konkrét és hatékony EU-s kisebbségvédelmi stratégiához vezet” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök ma Kolozsvárott.

Az RMDSZ elnöke elmondta, a Szövetség két évvel ezelőtt megkezdte a felkészülést a bukaresti kongresszusra. Románia nyolc országgal folytatott versenyt, és nyerte el a kongresszus megszervezésének lehetőségét. A pályázat erőssége volt, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Demokrata – Liberális Párt közösen tette le a pályázatot és közösen érvelt mellette.

Az Európai Néppárt a kongresszuson dokumentumot fogad el a piacgazdaságról, az egységes piacról, a kohéziós politikáról

„Az RMDSZ-nek módosító javaslatai voltak a kis és közepes vállalatok támogatására, a szakképesítések európai szintű elismerésére és a szakemberek mobilitására, a hagyományos mezőgazdálkodás felzárkóztatására, ezek mind belekerültek a politikai dokumentumokba. A kohéziós politikák terén mi azt javasoltuk, hogy egyszerűsíteni kell a pályázati rendszert, csökkenteni a végső felhasználókra háruló adminisztratív terheket. Ez a javaslat is ebben a formában kerül a kongresszus elő” – ismertette a szövetségi elnök.

A már megvitatott és nagytöbbséggel elfogadott javaslatokat a dokumentum egészével fogadja el a kongresszus plénuma. A fennmaradó vitás kérdésekről cikkelyenkénti vita és szavazás lesz. A kongresszus elnököt, főtitkárt, 10 alelnököt és egy kincstárnokot választ. Az RMDSZ Wilfred Martenst támogatja a Néppárt elnöki tisztségére, a Szövetségnek tíz, szavazati joggal rendelkező küldöttje lesz a kongresszuson.

Kelemen Hunor arról is beszámolt, az RMDSZ kétoldalú találkozók révén megbeszélést készít elő Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel, Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel, Michael Spindelegger osztrák külügyminiszterrel, Berényi Józseffel, az MKP elnökével, németországi, franciaországi valamint olaszországi néppárti vezetőkkel és delegációkkal.

A Szövetség ugyanakkor egy angol nyelvű kiadvánnyal készül a kongresszusra, amely az RMDSZ 21 éves történetét, a romániai magyarok mindennapjait mutatja be.

Hiteles jelöltekkel indul az RMDSZ a parlamenti választásokon

„A Szövetség ma véglegesítette a jelöltlistáit a december 9-i parlamenti választásokra. Az RMDSZ az ország mind a 452 választókerületében indít jelölteket, ma 407 körzet jelöltjét véglegesítették, a fennmaradó 45 körzetre (Kárpátokon kívüli megyék) az RMDSZ Főtitkársága tesz javaslatot” – ismertette ma Kelemen Hunor a Szövetségi Állandó Tanács ülését követően, Kolozsvárott. Az RMDSZ október 20-ra véglegesíti a jelöltlistát annak érdekében, hogy október 26-án minden megyei választási bizottsághoz tudják letenni a jelölési dossziékat.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség felkészült a parlamenti választásokra, hiteles jelölteket indítunk, és biztosak vagyunk benne, hogy átlépjük az 5%-os választási küszöböt” – szögezte le Kelemen Hunor.

Ilyés Gyula az RMDSZ önkormányzati főtitkárhelyettese

„Ilyés Gyula, Szatmárnémeti volt polgármestere tölti be az elkövetkezőkben az RMDSZ önkormányzati főtitkár-helyettesi tisztségét” – jelentette be ma Kolozsváron Kelemen Hunor szövetségi elnök, aki a tisztségviselőt Kovács Péter főtitkár javaslatára nevezte ki. A döntést a decemberben ülésező Szövetségi Képviselők Tanácsának kell megerősítenie. Kelemen Hunor elmondta: „Ilyés Gyula két alpolgármesteri, illetve két polgármesteri mandátumot töltött be Szatmárnémeti élén, jól ismeri az önkormányzati munkát, tudja, hogy milyen kihívásokkal, gondokkal, feladatokkal állnak szemben az önkormányzatok. Szakmai tudása által egy megfelelő hátteret tud biztosítani polgármestereinknek, alpolgármestereinknek, tanácsosainknak.”