Kelemen Hunor: az erős képviseletre, erős Erdélyre szavaztam ma

Gina Ştefan/Agerpres
Gina Ştefan/Agerpres
„Arra az erős képviseletre, erős Erdélyre szavaztam ma, amelyről az elmúlt hetekben, hónapokban beszéltünk, és egy jobb Romániára…” – nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt követően, hogy vasárnap reggel családja körében szülőfalujában, a Hargita megyei Csíkkarcfalván leadta szavazatát.

„Arra az erős képviseletre, erős Erdélyre szavaztam ma, amelyről az elmúlt hetekben, hónapokban beszéltünk, és egy jobb Romániára. Egy olyan országra, ahol az emberek biztonságban érzik magukat minden tekintetben és egy olyan parlamentre, amely képes lesz az elmúlt évek hibáit korrigálni, és azokat a törvényeket kiigazítani, amelyeket sokan sokféleképpen értelmeztek, de semmiképpen nem a törvényhozó eredeti szándékának megfelelően − különösen akkor, amikor a magyar közösség jogairól van szó: akár az anyanyelvhasználatról, a közösségi szimbólumok használatáról, az ingatlan-visszaszolgáltatásról vagy az oktatásról. Azt remélem, hogy a következő parlamentben lesz erő a jogállamiság alapjait megszilárdítani, és a kisebbségi jogok tekintetében, a megszerzett jogokat megőrizni, bővíteni a következő esztendőben” – nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt követően, hogy vasárnap reggel családja körében szülőfalujában, a Hargita megyei Csíkkarcfalván leadta szavazatát.

A Magyar Polgári Párttal való összefogással kapcsolatban, újságírói kérdésre válaszolva, elmondta: az emberek igényére válaszolva indultak együtt a parlamenti választáson, és bízik abban, hogy az emberek megértették azt az üzenetet, amelyet ők megfogalmaztak, és amelyet közvetíteni próbáltak. Mint mondta, reméli, hogy az elmúlt hetekben mind jelöltjeik, mind a programjuk által fel tudták mutatni, hogy a magyar ügy iránt elkötelezett erős csapat száll harcba a parlamenti választáson.

A magyar választókhoz, kiemelten a fiatal generációhoz megfogalmazott üzenetében a Szövetség elnöke így fogalmazott: ez a szavazás nem a politikusokról szól, hanem róluk, az új generációról, az ő életükről, jövőjükről. „Ma mindenkinek éreznie kell a választás tétjét. Ma nemcsak a fiatalok, hanem mindazok urnához kell járuljanak, akik saját sorsukról maguk akarnak dönteni, és nem akarják hagyni, hogy ezt mások megtegyék helyettük. Ezért kérek mindenkit, hogy menjen ma el és szavazzon!”− nyomatékosított Kelemen Hunor.