Kelemen Hunor az aradi szoborgyalázásról: őrködni kell történelmünk tárgyi hagyatékai fölött

Kelemen Hunor az aradi szoborgyalázásról: őrködni kell történelmünk tárgyi hagyatékai fölött
Kelemen Hunor szerint az aradi Szabadság-szobor meggyalázása azt jelzi, hogy az erdélyi magyarságnak továbbra is éberen kell őrködnie kultúrája, történelme tárgyi hagyatékai fölött.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az MTI-hez eljuttatott hétfői nyilatkozatban határozottan elítélte a szombati szoborgyalázást.
“Demokratikus országban nincs helye annak, hogy felelőtlen emberek köztéri szobrot, a magyar közösség féltve őrzött emlékművét meggyalázzák. Nem engedhetjük, hogy ilyen módon megalázzanak egy egész nemzetközösséget” – nyilatkozta Kelemen Hunor.
Az RMDSZ elnöke a szövetség nevében követelte a történtek azonnali kivizsgálását és a tettesek mielőbbi azonosítását.
Ismeretlen elkövetők szombat délelőtt festették a román nemzeti színekre a Szabadság-szobor déli és keleti oldalán hat vértanú-tábornok bronzplakettjét, és trágár magyar gyalázó szöveget írtak a szobor talapzatára. A térfigyelő kamerák rögzítették a három álarcos személy ténykedését.
Az aradi Szabadság-szobor a 19. századi európai romantika jegyeit viselő köztéri műalkotás, amelyet Huszár Adolf tervei alapján – a szobrászművész időközben bekövetkezett halála miatt – Zala György készített el.
A szoborcsoportot 1890. október 6-án avatták fel a tizenhárom aradi vértanú emlékére az akkori aradi Szabadság parkban. Trianon után a román karhatalom előbb körbedeszkáztatta, majd 1925-ben eltávolította. Hetvenkilenc év után 2004-ben sikerült visszaállítani az aradi Tűzoltó térre, amelyet – a román-magyar kormányközi egyezmény alapján – a megbékélés parkja vesz körül. A visszaállított szoborcsoportot az elmúlt években többször is megrongálták.