Kelemen Hunor: az amerikai nagykövet székely zászlós fotója csak ürügy a nacionalista kampányra

Akt.:
Kelemen Hunor: az amerikai nagykövet székely zászlós fotója csak ürügy a nacionalista kampányra
Kelemen Hunor szerint az Egyesült Államok bukaresti nagykövetének a székely zászlós fotója csupán ürügy a nacionalista érzelmek választások előtti felkorbácsolására.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az MTI kérdésére reagált a székely zászlós fotó kapcsán szerdán kibontakozott nacionalista hangulatra azon a csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón, amelyen együttműködési megállapodást írt alá Biró Zsolttal, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökével.

Kelemen Hunor megjegyezte: a román politikában a választási években rendszerint felhevülnek a nacionalista indulatok. Hozzátette: a mostani választási kampányban az is erősíti a nacionalista indulatokra való hajlamot, hogy az országot közel egy éve szakértői kabinet kormányozza, ezért a rossz kormányzás témáit egyik nagy párt sem használhatja fel a másik ellen a kampányban.

“Ne keltsük azt a látszatot, hogy ez (a nagykövet székely zászlós fényképe) lesz a nacionalista kampánynak az oka” – jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette, nem hogy hibáztatná ezért a helyzetet megteremtő székelyföldi politikusokat, hanem támogatja őket a megnyilvánulásaikban.

Azt is elmondta, hogy Hans Klemm nagykövet a múlt héten kétórás beszélgetésre látta vendégül a nagyköveti rezidencián, és a nagykövet székelyföldi látogatása előtt alaposan átbeszélték a magyar közösség romániai helyzetét. Kelemen Hunor nyilvánosan mondott köszönetet a nagykövet székelyföldi látogatásáért, és úgy vélte, hogy Hans Klemm “a világ legtermészetesebb gesztusát tette” a látogatás során.

Hozzátette, a zászlós fotót követő hisztéria arra volt jó, hogy “általa az amerikaiak is látják, kivel van dolguk”, hogy a székelyföldi legitim törekvések milyen reakciókat váltanak ki a román társadalomban. Hozzátette: bízik a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) vezetőinek az éleslátásában, és abban, hogy ezek a pártok nem kívánják gerjeszteni az indulatokat.

Biró Zsolt, az MPP elnöke fontosnak tartotta, hogy az erdélyi magyarság képviselői folyamatosan tájékoztassák nemzetközi partnereiket a közösség helyzetéről, jogsérelmeiről. A politikus szerint nemkívánatos a nacionalista hangvételű kampány, és az sem, hogy szélsőségesen nacionalista alakulat kerüljön a román parlamentbe.

(MTI)