Kelemen Hunor: Adunk még egy esélyt a PSD-ALDE-koalíciónak

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor
Az RMDSZ ad még egy esélyt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíciónak, és bizalmat szavaz az új kormánynak – nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Az RMDSZ szenátusi és képviselőházi frakciójának együttes ülését követően Kelemen kifejtette, megvizsgálták a kormányprogramot, és számba vették, hogy jelen politikai helyzetben milyen más alternatívák kínálkoznának, illetve hogy elő tudnának-e állni az ellenzéki alakulatok egy “komolyan vehető” javaslattal.

“A végkövetkeztetés az volt, hogy nem létezik ilyen javaslat. Aritmetikailag a PSD-ALDE-koalíciónak megvan a kellő szavazattöbbsége, tízzel több szavazatuk van, mint amennyi a kormány beiktatásához szükséges. Megnéztük és kielemeztük a kormányprogramot. Ebben vannak dolgok, amelyeket már kétszer megszavaztunk, és amelyek kapcsán azóta nem változott semmi. Tehát nehezen tudnánk megmagyarázni, hogy miért nem szavazzuk meg harmadszor is, bár kétségkívül nem egy szokványos dolog hathavonta cserélni a kormányt. Vannak dolgok, amelyeket bírálni kell és bírálni is fogunk, de szavazatunkkal mi ma adunk még egy esélyt a PSD-ALDE-koalíciónak” – mondta Kelemen.

A szövetségi elnök ugyanakkor bejelentette, kedden reggel újabb egyeztetésre ül össze a két frakció. Az ülésen többek között arról is döntés születik, hogy folytatja-e az RMDSZ a koalíciós pártokkal kötött parlamenti együttműködést.

www.agerpres.roA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .