Kelemen Hunor: A politikus nem lúzer papagáj

Kelemen Hunor: A politikus nem lúzer papagáj
Bihar megye- Vasárnap délelőtt a szeptember 20-22. között Püspökfürdőn zajlott XII. MIÉRT Akadémia keretében Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke tartott előadást a politikai kommunikációról.

Személyes tapasztalatai alapján- hét évig újságíróként is tevékenykedett, mielőtt politikai pályára lépett volna- Kelemen Hunor RMDSZ-elnök arról beszélt, hogy a politikai kommunikációban is tudni kell, mi a cél, és mit szeretnénk ezzel elérni. Ebben az esetben is van közlő és befogadó személy, annak érdekében pedig, hogy a két fél közötti interaktivitás sikeres legyen, el kell juttatni az információt. Szerinte a politikai életben nagyjából ugyanazok az elvi és gyakorlati sémák érvényesülnek a kommunikációban, mint más területen, azzal az árnyalati különbséggel, hogy a közönséget a szavazók alkotják, a közlés sikere pedig a választási eredményeken mérhető le, így fontos szerephez jut a mozgósítás és a meggyőzőerő. A kiábrándulás világában azonban sokszor éppen a megszólítás, a hit és a remény ébren tartása a legnehezebb, tette hozzá. Megjegyezte: a politikai programokat, illetve pártokat a marketing szakemberek előszeretettel áruhoz hasonlítják, és ezért olyan technikákat találnak ki, melyek alkalmasak ezek eladására, noha meglátásában ez így egy végtelenül leegyszerűsített képlet, mert a politikus nem hasonlítható egyetlen áruhoz sem, ugyanis azzal a tulajdonsággal rendelkezik, hogy beszél és visszaszól.

Agyvérzésig

Kelemen Hunor arra hívta fel a figyelmet: egy politikus kommunikációja függ attól, hogy ellenzékben vagy kormányon van, önkormányzati, országos vagy európai uniós témákat boncolgat. Műfajilag a leggyakoribb szituáció, amikor beszédet kell tartani, ilyenkor a legnagyobb hiba mindenütt ugyanazt mondani. Közleményeket, nyilatkozatokat kibocsátani egyszerű, nehezebb viszont interjúkat adni, jól kezelni és kihasználni vitahelyzeteket, sajtótájékoztatókon helytállni. Az RMDSZ-elnök azon meggyőződésének is hangot adott: főleg kampányok idején agyvérzésig ismételni kell az egyszerűbb mondatok alkotta üzeneteket, mert az emberek nagy része nem azzal tölti a mindennapjait, hogy politikai háttérműsorokat és híradókat néz reggeltől estig.

A politikus arra is kitért, hogy a kommunikáció szempontjából egyre nagyobb teret kapnak az online felületek. A politikai tanácsadással kapcsolatban úgy vélte: sokan úgy gondolják, hogy a politikusok „lúzer papagájok”, akik csak felolvassák azt a szöveget, amit a tanácsadóik eléjük raktak, holott a felelősség mindig a politikusé, a tanácsadónak csak alternatívát kell kínálnia a helyes döntés meghozatalához.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,