Kelemen Hunor: a mostani kormány nem rendelkezik kellő belső forrásokkal

Kelemen Hunor: a mostani kormány nem rendelkezik kellő belső forrásokkal
Sem szakmai, sem politikai erőforrása nincs már a kormánynak, jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján.

‘Egyértelmű, hogy a mostani kormány nem rendelkezik kellő belső forrásokkal, sem szakmaiakkal, sem politikaiakkal, és nem rendelkezik a kormányzáshoz szükséges ‘üzemanyaggal’ sem. Ma nem látjuk a jó kormányzás feltételeit. Ez nem egy személyes kérdés: nem szabad így értelmezni. Egyszerűen arról szól, hogy kifulladt a mostani kormányzás’ – mondta a szövetségi elnök.

‘Ha a kormány nem ülteti gyakorlatba a hatályos jogszabályokat, egyértelmű, hogy nincs kellő ereje a kormányzáshoz. A másik lehetőség meg az lehet, hogy nem akar megfelelni a törvényeknek – bár meg vagyok győződve arról, ha a józan eszemre támaszkodom, hogy erről szó sem lehet.(…)Másrészt az ALDE kormányból való kilépésével a kormány összetétele is megváltozott. Ha be akarjuk tartani az Alkotmányt és azokat a szabályokat, amelyek egy demokratikus állam működését szabályozzák, és mi úgy gondoljuk, hogy mindenkinek kötelessége betartania a törvényeket, a kormánynak egy bizalmi szavazást kellett volna kérnie a koalíció szétesését követően. De másfél hónap alatt ez nem történt meg, a politikai válság egyre csak mélyül, és ez súlyos következményeket is maga után von’ – jelentette ki Kelemen Hunor.

Az RMDSZ vezetője szerint a kormányválság bizalmatlanságot kelt mind a társadalomban, mind pedig a külföldi partnerekben, a bizalmatlanság növekszik, a költségvetési hiány finanszírozási költségei növekszenek, az ország hatalmas kamattal vesz fel kölcsönt a pénzügyi piacokról, ami kétszer vagy akár háromszor is több, mint a régió más országaiban.

‘Egy ilyen helyzetben csak egyetlen ésszerű és felelősségteljes hozzáállás lehet: a változtatás és az új esély megteremtése egy új csapattal. Nem a pártokért, nem a politikusokért, nem az államelnökért, hanem minden egyes állampolgárért és minden egyes állampolgár jövőjéért. Röviden és őszintén ez az oka annak, hogy aláírtuk és megszavazzuk a bizalmatlansági indítványt’ – mondta még az RMDSZ elnöke.

www.agerpres.ro