Kelemen Hunor: a Kolozsvári nyilatkozat szellemisége kötelezi az RMDSZ-t

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint az RMDSZ-t ma is kötelezi a húsz évvel ezelőtt elfogadott Kolozsvári nyilatkozat szelleme.

 

Az RMDSZ vasárnapi hírlevele emlékeztet: a napokban lesz húsz éve annak, hogy a párt nyilatkozatot fogadott el a nemzeti kérdésről, és erre a szövetség vezető testülete, illetve parlamenti csoportjai felesküdtek a kolozsvári Szent Mihály templomban. A hírlevél idézi Kelemen Hunor álláspontját a romániai magyar közösség autonómiatörekvéseit először rögzítő, az emlékezetben Kolozsvári nyilatkozatként rögzült dokumentum ügyében.

Kelemen Hunor úgy véli, hogy a nyilatkozatba foglalt célok jó része megvalósult, hiszen áttörést ért el a szövetség a kisebbségi jogok alkotmányos és jogi kereteinek megteremtésében, valamint lényegesen sikerült megfékeznie az elvándorlást.

Az RMDSZ elnöke szerint, “sikerekben gazdag és nehézségekkel teli utat” tett meg a szövetség közösen a képviselt magyar emberekkel, ezt az utat azonban folytatni kell.

“Az önálló erdélyi politizálás kialakítása, a legnagyobb európai jobboldali pártszövetséghez való tartozás, az önkormányzati, parlamenti és kormányzati szintű felelősségvállalás mind egy céllal történik: a Kolozsvári nyilatkozatban megfogalmazott belső önrendelkezés, az autonómia elérése céljával” – idézte Kelemen Hunort az RMDSZ hírlevele.

Az RMDSZ elnöke hozzátette, “a szövetség parlamenti képviselői és szenátorai számára mindenkor kötelező érvényű a Kolozsvári nyilatkozat szellemiségének és betűjének a képviselete”, és így van ez a mostani jelöltek esetén is.

“Csak ily módon tudjuk elérni, hogy vállalva a nemzeti entitásunkat és identitásunkat megmaradjunk, boldoguljunk és gyarapodjunk szülőföldünkön” – zárta nyilatkozatát a szövetség elnöke.

Az 1992. október 25-én elfogadott Kolozsvári nyilatkozat idézte az erdélyi románság 1918-as Gyulafehérvári nyilatkozatát, amelyben a Romániával való egyesülést kimondó erdélyi románság teljes nemzeti szabadságot ígért az összes együtt élő nép számára. A Kolozsvári nyilatkozatban az RMDSZ leszögezte: “a romániai magyarság politikai alanyként államalkotó tényező, s mint ilyen, a román nemzet egyenjogú társa”, és kinyilvánította, hogy “a belső önrendelkezés útján” kíván haladni.

Az RMDSZ belső majd külső ellenzéke gyakran rótta fel az elmúlt 20 évben a szövetség vezetésének a Kolozsvári nyilatkozatban tett vállalások feladását.