Kelemen: ha tovább késik a bizalmatlansági indítvány benyújtása, nagy meglepetésben lehet részük a kezdeményezőknek

Kelemen: ha tovább késik a bizalmatlansági indítvány benyújtása, nagy meglepetésben lehet részük a kezdeményezőknek
Az RMDSZ készen áll támogatni az ellenzék által kilátásba helyezett bizalmatlansági indítványt, ha azonban ennek benyújtása tovább késik, a parlamenti erők átszerveződhetnek, és a kezdeményezőknek “nagy meglepetésben” lehet részük – nyilatkozta szerdán Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök a parlament épületében tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, 2017 óta ez az első alkalom, amikor valós esély van arra, hogy könnyen átmenjen a parlamenten egy bizalmatlansági indítvány. “De akik ezt kilátásba helyezték, egy hetet már elveszítettek. Ha még egy hetet elveszítenek, előfordulhat, hogy nagy meglepetésben lesz részük: átszerveződhetnek az erők a parlamentben – mert ez így történik immáron 30 éve a román politikában -, és arra ébrednek, hogy megvan a kormánynak a többsége, a kormányátszervezés megkapja a 233 szavazatot” – fogalmazott Kelemen, aki szerint a bizalmatlansági indítvány benyújtásának halasztása csak azt a látszatot kelti, hogy az ellenzék valójában nem akarja átvenni a kormányzást. “Ez nem jó, szerintem most fontos lépés lenne, hogy új kormány alakuljon” – tette hozzá.

Kelemen Hunor ugyanakkor megerősítette, hogy az RMDSZ nem támogatja a jelenlegi kormányt, mint ahogyan egy kisebbségi kormányt sem támogatna, és a kormányátszervezést sem fogja megszavazni a parlamentben, ha erre sor kerül. Ez utóbbi álláspontját Viorica Dăncilă miniszterelnökkel is közölte keddi beszélgetésük alkalmával.

A szövetségi elnök arról is beszélt, hogy amennyiben a Nemzeti Liberális Párt szenátora, Alina Gorghiu elvállalja a szenátusi elnöki jelöltséget, az RMDSZ őt fogja támogatni.

www.agerpres.ro