Kelemen Hunor: az RMDSZ eltökélt szándéka, hogy felhelyezze az erdélyi magyarok ügyét Európa térképére

Kelemen Hunor: az RMDSZ eltökélt szándéka, hogy felhelyezze az erdélyi magyarok ügyét Európa térképére
Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke az Európai Néppárt (EPP) máltai kongresszusát követően azt nyilatkozta pénteken, hogy az RMDSZ eltökélt szándéka, hogy elvigye Erdélyt Európába, hogy felhelyezze az erdélyi magyarok ügyét Európa térképére – tájékoztat a szövetség által küldött közlemény.

‘A váltakozó kihívásokkal szembesülő Európában, ha mi, erdélyi magyar emberek nem beszélünk elég hangosan, érthetően és tényszerűen ügyeinkről, a bennünket ért jogsérelmekről, más nem fogja megtenni helyettünk” – számolt be a közlemény szerint Kelemen Hunor szövetségi elnök azt követően, hogy az RMDSZ az EPP tagjaként 12 fős küldöttséggel képviseltette magát a máltai eseményen.

A dokumentum szerint a párt küldöttsége elsősorban a romániai magyar közösség ügyét ismertette. A marosvásárhelyi katolikus gimnázium helyzetére felhívták Manfred Weber, az EPP képviselőcsoportjának elnökének figyelmét is.

Kelemen Antonio Lopez Isturiztól, az Európai Néppárt főtitkárától a Minority Safepack polgári kezdeményezéshez kért támogatást, aki erről biztosította is az RMDSZ-t és a FUEN-t.

Kelemen Hunor értékelőjében úgy fogalmazott: Európa 60 millió őshonos kisebbségének – így a magyar közösségnek is – a következő egy évben az európai polgári kezdeményezés révén be kell bizonyítania, hogy elszánt törekvése mellett, és nem kerülhető meg akkor, amikor a feje felett döntenek. Az Európai Bizottság ugyanis lehetővé tette, hogy aláírásgyűjtés induljon, majd elkezdődjön a jogalkotás az európai kisebbségvédelemről – tájékoztat a közlemény.

‘Ha azt akarjuk, hogy az erős Európa az őshonos kisebbségek, a romániai magyar emberek otthona, ne csak lakóhelye legyen, akkor hangosan kell hallatnunk a hangunkat, olyan változásokat kell eszközölnünk, amelyektől nekünk jobb lesz Európában élni. A máltai kongresszuson is azt tapasztaltuk, ha mi, magyar emberek nem hívjuk fel az európai politika alakítóinak figyelmét a hazai jogsérelmekre, más nem teszi meg helyettünk. Az RMDSZ eltökélt szándéka, hogy elvigye Erdélyt Európába, hogy felhelyezze az erdélyi magyarok ügyét Európa térképére’ – tette hozzá a szövetség elnöke.