Kedvezőtlen időben kezdődött a fesztivál

Kedvezőtlen időben kezdődött a fesztivál
A rossz idő ellenére az érmihályfalvi Nyíló Akác Napok hagyományosan első rendezvénye, az állatkiállítás iránt most is volt érdeklődés. Az ünnepélyes vásárnyitást elmosta az eső, délben könyvbemutatót tartottak.

Az időjárás jelentéseknek megfelelően esővel, időnként viharos széllel köszöntött be a XXII. Nyíló Akác Napok. Bár a májusi eső aranyat ér a mondás szerint, és ez bizonyára most sincs másként, azért a fesztivál szervezői nem bánták volna, ha ez az “aranyeső” nem pont most hullik rájuk… A hagyományosan első programra a Móka parti színben tartott állatkiállítás iránt, ha nem is annyian, mint napsütéses időben, de most is volt érdeklődés. Id.dr. Lunczer János főszervező elmondta: összesen 20 konténerbe “szállásoltak el” különleges tyúkokat, kacsákat, libákat, nyulakat, galambok szinte megszámlálhatatlan variációit, de volt aranyfácán, sőt, harci kakas is. A bejárat melletti konténerben két mangalica szunyókált békésen, szomszédjukban göndör szőrű bárányok hallgattak. A falak mellett 10 román tarka, és 8 holstein tehén álldogált. A gyerekek körében nagy sikere volt a hörcsögöknek, a póniknak, illetve az állandó résztvevő Molnár András csacsifogatának. Nagy öröm, hogy a rossz idő ellenére is van látogatottsága a kiállításnak, jó látni, hogy bármi történik, nem dolgozunk hiába, mondta dr.Lunczer János.

Gyerekverskötet bemutatója

A csütörtök délelőttre tervezett ünnepélyes vásárnyitás a rossz, pontosabban az esemény számára kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt. A Strand utcán, ahol máskor sátrak sorjáznak, ezúttal csupán három árus dacolt az esővel. A piac területén viszonylag nagy volt a nyüzsgés a fedett asztalok körül, ahol a standok között feltűnt Antal Lóránt is, az RMDSZ EP-képviselőjelölti listájának ötödik helyezettje is. Hiába érkeztek meg a debreceni gólyalábasok, mert bár a víztócsák között célszerű lett volna gólyalábon közlekedni, a produkciójukat elmosta az eső. Időjárás-független volt ellenben az a háromszoros könyvbemutató, melyen Tóth Ágnes mutatta be “Macskadombi versek” című gyerekverskötetét, kisdiákok alkotta váltakozó közönség előtt. A harmadik, éppen délben kezdődött bemutató előtt Szalai Ilona balmazújvárosi vendégeket is köszönthetett, akik könyvcsomagot adtak át a könyvtárnak. A vendégeket Nyakó József polgármester köszöntötte, és a jelenvolt pedagógusokon keresztül “küldte” gratulációját a tanároknak, tanítóknak a diákok utóbbi időben tantárgyversenyeken elért sikereiért. Kovács Klaudia margittai képzőművész illusztráltakKötetét maga Tóth Ágnes mutatta be, a 108 közül számosa verset felolvasva, mesélve azok “születéséről”. A verseket Trifán László zenész, zeneszerző “öltöztette dalba”, és természetesen ezekből is hallhattunk párat. Már azt hittük, vége a könyvbemutatónak, amikor kiderült, a költő is kap ajándékot (különös tekintettel előző napi születésnapjára), amikor saját verseit hallhatta viszont a gyerekektől, melyekhez rajzok is készültek. A találkozó a kötet, illetve a megzenésített verseket tartalmazó CD dedikáltatásával zárult. A nap folyamán még ökumenikus istentiszteletre, és a Musica Sacra kórus megalakulása 10. évfordulójának megünneplésére a református, illetve orgonakoncertre a római katolikus templomba várták a közönséget.

Rencz Csaba