Kedden első-, szerdán és csütörtökön másodfokú hőségriasztás lesz érvényben az ország 15, nyugati és központi megyéjében

Kedden első-, szerdán és csütörtökön másodfokú hőségriasztás lesz érvényben az ország 15, nyugati és központi megyéjében
Elsőfokú hőségriasztást rendelt el keddre az Országos Meteorológiai Igazgatóság az ország 15, nyugati és központi megyéjében. Ezekben a megyékben szerdán és csütörtökön másodfokú, az ország többi részén pedig elsőfokú riasztás lesz érvényben a kánikula miatt.


A meteorológusok szerint kedden a hőhullám eléri a Bánságot, a Körösök vidékét, Máramarost, valamint Erdély, illetve Olténia egy részét. Maros, Kolozs, Bihar, Szatmár, Temes, Szilágy, Máramaros, Krassó-Szörény, Arad, Beszterce-Naszód, Fehér, Szeben, Hunyad, Dolj és Mehedinţi megyében 35-37 Celsius-fok körül alakul a nappali csúcshőmérséklet, a hőmérséklet-páratartalom mutató pedig eléri és sok helyen meg is haladja a kritikus 80-as szintet.

A felsorolt megyékben a szerdai és csütörtöki nap folyamán fokozódik a hőség, és másodfokú kánikulariadó lép érvénybe. Nappal 36 és 39 Celsius-fok között alakul a csúcshőmérséklet, és sok helyen éjszaka sem süllyed 20 fok alá a hőmérők higanyszála.

Az ország többi részén sárga jelzésű riasztás lesz érvényben szerdán és csütörtökön, 35-37 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre kell számítani.

A kánikula a hétvégén is kitart – figyelmeztetnek a meteorológusok.

 

www.agerpres.ro