Katonák végtagjainak visszanövesztését kutatja az amerikai védelmi minisztérium

Az Egyesült Államokban komoly kutatások folynak azzal a céllal, hogy regenerálják hadirokkant katonák elveszett bőr-, izom- és idegszöveteit, sőt a távolabbi jövőben akár a végtagjaikat is “visszanövesszék”. Egyetemek és kórházak részvételével külön kutatóintézetet hoztak létre több mint 250 millió dolláros költségvetéssel, és az intézethez csatlakozott az amerikai védelmi minisztérium is.

Eric Schoomaker, az amerikai fegyveres erők tiszti főorvosa pénteken bejelentette, hogy az intézet olyan technikákat akar kifejleszteni, amelyekkel a hadirokkant katonákat a bevonulásukkor levett saját őssejtjeik segítségével regeneratív módon tudják meggyógyítani. “A katonák saját őssejtjeinek segítségével helyre fogjuk állítani az idegsérüléseket, újranövesztjük az elvesztett izmokat és inakat, meg fogjuk gyógyítani az égési sérüléseket” – jelentette ki a hadsereg főorvosa. Ki fogjuk fejleszteni a technikáját a sérült végtagok, orr-, fül- és koponya-rekonstrukciójának is, tette hozzá.

A kutatásba a Fegyveres Erők Regeneratív Orvoslási Kutatóintézete 80 millió dollárral száll be, másik 80 millió dollárt tesz be két, egyetemekből és kórházakból álló konzorcium, 100 millió dollárt ad az amerikai egészségügy-minisztérium kutatástámogatási hivatala. Schoomaker szerint Amerikában ez a legnagyobb regeneratív orvostudományi kutatóintézet, és az új technikák forradalmasítani fogják a katonai orvoslást.