Katasztrófa Nagyvárad központjában: lángokban a görögkatolikus püspöki palota!

Akt.:
Fotó: Totka László
Fotó: Totka László
Lángokban áll Nagyvárad egyik impozáns épülete, a görögkatolikus püspöki palota. A pusztítás hatalmas. Egyelőre úgy tudni, hogy emberi áldozata nincs a katasztrófának.

Camelia Roşca, a Crişana Sürgősségi Esetek Felügyelőségének (ISU) szóvivője azt a tájékoztatást adta: ötven katonai tűzoltó dolgozik az oltáson, a teljes bevethető állománnyal a helyszínre vonultak.

A lángok a szombat esti órákban csaptak fel, a helyszínen több százan követik figyelemmel, filmezik, és osztják meg a közösségi oldalakon a látottakat. A reakciókból kitűnik: mindenkit mélységesen megdöbbentett Nagyvárad egyik legszebb épületének a katasztrófája.

palota2

22.30 óra a körül a görögkatolikus palota egyik tornya a Mihai Pavel utcára dől. A helyszínre még több tűzoltó és tűzoltóautó érkezik, és próbálják megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek a szomszédos épületekre is. A tömegből sokan kritizálják a tűzoltók közbelépésének a hatékonyságát, akik időközben a Sebes-Körösből is próbálnak vizet nyerni az oltáshoz. Az ISU szóvivője a Digi24 televíziónak azt nyilatkozta: három tűzcsap nem működött, ezt pótolták a Sebes-Körösből vett vízzel.

A szomszédos épületek lakóit kiköltöztették, nyilatkozta Ioan Mihaiu Bihar megyei prefektus a Digi24 televíziónak, azt azonban nem tudta megmondani, hogy hány személyről van szó. Elszállítottak több, a környéken parkoló gépjárművet is.

palota3

A helyszínen tartózkodik Virgil Bercea görögkatolikus püspök is, aki sokkolva figyeli a történéseket. Az Ebihoreanul információi szerint több görögkatolikus pap elégedetlenül nyilatkozott a tűzoltók közbelépésével kapcsolatban, azt kifogásolva többek között, hogy a tűz keletkezésekor nem hallgatták meg őket azzal kapcsolatban, hogy melyik részen juthatnának be az épületbe.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy úgy tűnik, nincs emberi áldozat. Az egyik pap az épületben lakott ugyan, de neki sikerült időben kimenekülnie. Dr. Hadrian Borcea, az UPU-SMURD vezetője ugyancsak azt nyilatkozta 23 óra körül: addig az óráig emberi áldozatot nem követeltek a lángok.

23.45 óra körül Mircea Mălan nagyváradi alpolgármester azt nyilatkozta az Antena 3 televíziónak, hogy a katasztrófavédelmi egységeknek sikerült bejutniuk az épületbe. “Ettől a pillanattól kezdve úgy tűnik, hogy a helyzet ellenőrzés alatt van. A legnagyobb gondot az jelentette, hogy a lángok ne terjedjenek át a szomszédos épületekre”, mondta az alpolgármester.

A tüzet éjszaka fél egyre szinte teljesen eloltották. A helyszínről készült drónfelvételek azt mutatják, hogy a lángok a teljes tetőzetet elpusztították, és az egész épületet érintették.

A Wikipédián a nagyváradi görögkatolikus püspöki palota szócikknél éjféltől a következő bejegyzés is szerepel: “Egy tűzvész 2018. augusztus 25-én megsemmisítette az épületet”.

Fotó: János Piroska

 

 

Címkék: , ,