Kártyaleolvasókat önerőből

Bár év végéig mintegy 7,5 millió egészségügyi kártyát nyomtatnak ki, ezeket valószínűleg csak 2014-ben lehet majd használni, miután a háziorvosok, a kórházak és a laboratóriumok megkapják a kártyaleolvasókat, nyilatkozta a napokban Cristian Bușoi, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke. Az egészségügyi törvény szerint a pácienseknek minden alkalommal fel kell majd mutatniuk a kártyát, amikor egészségügyi szolgáltatásokat vesznek igénybe.

A kártyák bevezetése során a minisztérium képviselői igyekeznek majd meggyőzni a háziorvosokat arról, hogy járuljanak hozzá a kártyák kiosztásához. A CNAS elnöke elmondta: reméli, hogy a háziorvosok támogatni fogják ezt a projektet, akkor is, ha több alkalommal is kifejezték nemtetszésüket. Ennek egyik oka egyébként az, hogy nekik kell majd megvásárolniuk a mintegy 50 euró értékű kártyaleolvasókat, másrészt bürokratikusnak és időigényesnek tartják az új módszert. A kérdésre, hogy miért nem a kormány biztosítja ezt az összeget, a CNAS elnöke azt válaszolta: csak a kórházaknak, vagy az országos egészségügyi programoknak a költségvetéséből tudnák előteremteni a pénzt.

Az elkövetkezendőkben a kártyákba foglalt mikrochipek a személyi kártyákba is bekerülhetnének, melyek így a vércsoportról, az Rh-faktorról, a krónikus betegségekről és a szervfelajánláshoz való hozzájárulásról is információkat nyújtanának.