Kártérítésre ítélték a Hőerőművet

Javítási munkálat a hővezetékeken, kiemelt képen a tragikusan járt mester. Fotó: ebihoreanul.ro
Javítási munkálat a hővezetékeken, kiemelt képen a tragikusan járt mester. Fotó: ebihoreanul.ro
Közel négy évvel a halálos baleset és hárommal az áldozat elhunyta után született meg a bírósági ítélet: a Hőerőmű erkölcsi és anyagi kártérítést köteles fizetni a munkabalesetben meghalt alkalmazottja családjának. Az ítélet nem végleges.

Két éves tárgyalássorozat után a váradi bíróság csütörtökön hozott döntését a 2014. január 23-ról 24-re virradó éjszaka, a Sztaroveszky (Gen. Magheru) úton munkabalesetet szenvedett, majd 2015. márciusában, mindössze 51 évesen elhunyt Grigore Sidor ügyében. A végzetes éjszakán hővezetéket javítottak, amikor az áldozat felkapaszkodott egy munkagépre, hogy az azt kezelőnek utasításokat adjon, majd amikor leszállt, beleesett egy munkagödörbe, amit a vizsgálat megállapítása szerint nem látott a vezetékből kiáramlott gőz miatt. Az esés során beütötte a fejét, ráadásul egy forróvizes tócsában ért földet, ahonnan kollégái már öntudatlan állapotban emelték ki.

Ítéletet hirdettek

Az ügyészség által végzett nyomozás után gondatlanságból elkövetett emberölés volt a vád nem csak a Hőerőmű ellen, de személyesen Nicolae Bologean mérnök, az intézmény illetékes részlegének vezetője ellen is. Az ítélet szerint a mérnökre 2 év 2 hónap börtönbüntetést szabtak ki, 2 év 6 hónapra felfüggesztve, miközben köteles részt venni egy társadalmi-integrációs tanfolyamon és 60 órányi közmunkát kell végezzen vagy a váradi vagy a révi önkormányzat számára. Ami a Hőerőművet illeti, a döntés véglegesítésétől számított 3 hónapon belül 50.000 lejes büntetést kell fizessen. A család követelését figyelembe véve a cég és a mérnök 6.298,57 lej anyagi és 85.000 euró erkölcsi kártérítést kell fizessen. Az ítélet nem végleges, az ellen 10 napon belül fellebbezhet az alperes és a felperes egyaránt.

Rencz Csaba