ERDON Országos hírek

2010.12.03. 11:25

Kettős állampolgárság: startra készen!

<p>December közepére minden készen áll az egyszerűsített honosítási eljárás januári bevezetéséhez - mondta el Wetzel Tamás miniszteri biztos az MTI-nek, hozzátéve: a legtöbb fejlesztés jobban áll, mint ahogy tervezték. Szereda már be is telt!</p>

A kedvezményes honosítás - azaz a kettős állampolgárság - ügyében minden személyügyi, infrastrukturális és informatikai fejlesztés ütemtervszerűen halad, sőt, a legtöbb fejlesztés jobban is áll, mint ahogyan azt eredetileg tervezték. Így semmi akadálya nincs annak, hogy december közepére minden készen álljon az egyszerűsített honosítási eljárás január 1-i indulásához.
 
 
Konkrétumok
 
 
 
    Wetzel Tamás miniszteri biztos elmondta: a kormány 830 millió forintot biztosított az idei fejlesztésekre.  A várhatóan nagyszámú kérelmek gyors elbírálása miatt pedig 170 embert vettek fel különböző szervezetekhez, akiknek természetesen a munkavégzéshez szükséges feltételeket is biztosítani kellett. Emellett az egyes külképviseletek bővítése is szükségessé vált. Ráadásul a gyors adattovábbítás és elbírálás érdekében a jelenlegi informatikai rendszereket is fejleszteni, illetve bővíteni kellett.
     Jelenleg a "finomhangolásnál" tartanak, az egyes képzések ugyanis a napokban fejeződnek be, az informatikai rendszerek már a tesztelési folyamatban vannak, illetve a nagy érdeklődésre való tekintettel újabb ingatlanok átalakítása is szükség három külképviselet (Csíkszereda, Kolozsvár, Szabadka) esetében.
    A miniszteri biztos kitért arra is, hogy jövőre összesen, a három érintett tárcánál (Külügyminisztérium, Belügyminisztérium, illetve a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium) mintegy 2,4 milliárd forint áll rendelkezésre az egyszerűsített honosítási eljárásra. Hozzátette: az első évben várható a legtöbb kérelem. Wetzel Tamás elmondta, hogy december 8-10 között Erdélyben három tájékoztatót tart az Erdélyi Demokrácia Központok Hálózatának, amelyek helyben segítik az egyszerűsített honosítást - ezen központok arra jók ilyen témában, hogy például átnézik a dokumentációt, hogy teljes-e, mielőtt a kérvényező elmegy azt leadni.
     Az első évben 250-400 ezer kérelmezővel számolnak. Mint ismeretes, ugyanakkor az állampolgársági kérelmező dossziék bármelyik magyarországi település önkormányzatnánál is leadhatóak. December 1-től a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ügyfélszolgálatain (http://www.bmbah.hu/teruleti_szervek.php) is lehet az internet segítségével időpontot foglalni az állampolgársági kérvények leadásával kapcsolatban - ugyancsak foglalható időpont a követségeken, konzulátusokon (ezek részleteit mi már ismertettük). Aki valamelyik magyarországi településen adná le az iratokat, szintén jól teszi, ha (akár neten) megkeresi az ottani önkormányzat elérhetőségét és előre bejelentkezik. Az eljárással kapcsolatos tudnivalókról indított honlapot (www.allampolgarsag.gov.hu) november 30-áig már több mint 50 ezren keresték fel.
 
 
 
A lényeg
 
 
A magyar állampolgárságot csak személyesen lehet majd kérelmezni, de a minél rövidebb sorban állás érdekében mindenképpen a lehető legtöbb helyen elérhető igénylést támogatja a magyar kormány. Az állampolgársági kérelmet a külképviseleteken, vagy bármely magyarországi tepeülés önkrományzatánál az anyakönyvvezetőknél, illetve a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal igazgatóságainál lehet majd leadni 2011. január 3-tól. Mindehhez csak formanyomtatványt kell kitölteni, valamint néhány igazló iratot beszerezni - ehhez fényképet és kézzel írt önéletrajzot kell mellékelni. Az összes szükséges irat listája, valamint maguk a formanyomtatványok is megtatálhatóak itt: www.allampolgarsag.gov.hu. A kész dossziét kell aztán leadni (előzetes időpontegyeztetés nyomán) az előbb jelzett helyek valamelyikén.
 
 
Sikeres
 
A kettős állampolgárság egyelőre sikeresnek tűnik: a csíkszeredai konzulátus például már "megtelt" előjegyzésekkel, azaz olyan kiadott időpontokkal, amelyeket előre egyeztettek a kérvényeiket benyújtani szándékozók. Ezért a szeredai már nem tud előjegyzést fogadni. Az érdeklődőket egyelőre a kolozsvári és bukaresti konzulátusra, illetve Magyarországra irányítják. A kolozsvári és a bukaresti konzulátus előrejegyzési naptárában még bőven van hely. Mint ismeretes, a kérvényezők a dossziéikat a hozzájuk legközelebb eső magyarországi település önkormányzatánál is benyújthatják január 3-tól. Érdemes az adott önkormányzattal előre egyeztetni az időpontot, akár telefonon. Minden más szükséges infó: a www.allampolgarsag.gov.hu honlapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!