Kárpát-medencei Magyar Kulturális Napok Kolozsváron

Kolozsvár – A “kulturális magyar-magyar körforgást” kívánták ösztönözni a műfajok gazdagságával az elmúlt napokban Koloszváron a Kárpát-medencei Magyar Kulturális Napokon – mondta vasárnap az MTI-nek Kötő József, a rendezvénysorozatot szervező Erdélyi Közművelődési Egyesület (EMKE) elnöke.

Komárom, Szabadka és Lendva után az idén a kincses városban tartották a Kárpát-medencei Magyar Kulturális Napokat, amelyek programján csütörtöktől vasárnapig filmvetítéseken, képzőművészeti és fotókiállításokon, könyvbemutatókon, valamint népdal- és néptánc-előadásokon vehetett részt a közönség.
Az eseményre érkezett küldöttségek elméleti tanácskozás keretében eszmét cseréltek arról, hogyan kellene megszervezni a közművelődési mozgalmat a XXI. század új kihívásainak megfelelően. Kötő József örömmel állapította meg, hogy a programok során közvetlen kapcsolatok épültek ki az öntevékeny művészi csoportok között.
A közeli Mérában és Tordaszentlászlón mindegyik régió bemutatta tudását. Így fellépett Fülöp Anita verséneklő és Nyíri Katalin népdalénekes Kárpátaljáról, Arany János balladáiból készült válogatással kedveskedett közönségének Krnács Erika előadóművész és Bakos Árpád zeneszerző a Vajdaságból, Dobronaki Nótázók csillogtatták meg tehetségüket a Muravidékről, a Tordaszentlászlói Énekkar pedig Erdélyt képviselte. Bemutatkozott a Kisgéresi Népdalkör és a Faboto Citerazenekar a Felvidékről, Tóth Zsóka és Tóth Zsuzsanna magyarországi előadóművészek pedig pódiumműsorral szórakoztatták az érdeklődőket. Fellépett Érsek Csaba Sándor csángó népdalénekes is.
Az EMKE elnöke szerint a legreprezentatívabb és legnépesebb seregszemle a filmeseké volt. A Kisebbségi magyar filmnapok keretében A csönd képei címmel délvidéki filmkaleidoszkóp várta a nézőket, Alföldi opus címmel lírai portréfilmet láthattak. Iván Attila Tűzút (2005) című kisjátékfilmjét is bemutatták, akárcsak a Bicskei Zoltán rendezésében készült magyar-jugoszláv-francia filmdrámát, a Nagyapáti Kukac Péter mennybemenetelét.
Egy letűnt kor muravidéki magyar lakodalma elevenedett meg a filmvásznon, a közönség kárpátaljai magyar dokumentumfilmeket ismerhetett meg. Magyarországi diákfilmesek produkciói is szerepeltek a műsoron, erdélyi filmes program is volt. A nézők válogatást láthattak a Filmtett – Duna Műhely alkotótábor filmjeiből, illetve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem fotó-, filmművészet és média szakos hallgatóinak munkáiból.
A kulturális napokat számos képzőművészeti és fotókiállítás gazdagította. A szervezők a kárpátaljai könyvek erdélyi forgalmazásához is megpróbáltunk hozzájárulni azzal, hogy könyvterjesztőket és könyvkereskedőket hívtak meg az Intermix könyvkiadó új könyveinek – Kovács Vilmos Holnap is élünk és Vári Fábián László Kárpátaljai magyar népballadák című kötetének – a bemutatójára.
A Kolozsvári Magyar Opera emeleti előcsarnokában berendezett népművészeti kiállításon az érdeklődők hetési hímzéseket (Muravidék), beregi szőtteseket (Kárpátalja) és kalotaszegi (Erdély) fafaragásokat láthattak. Az opera látványos kárpát-medencei kulturális műsornak adott otthont.