ERDON Országos hírek

2008.08.12. 14:34

7,5 százalékos gazdasági növekedés?

<p>Romániában az idén 7,5 százalékos gazdasági növekedésre számítanak - jelentette ki Ion Ghizdeanu, a román kormány gazdasági előrejelzési bizottságának (CNP) vezetője.</p>

Ghizdeanut a Ziarul Financiar című gazdasági-pénzügyi napilap keddi száma idézi. Ghizdeanu szerint a román gazdaság nem mutat lassuló tendenciát annak ellenére sem, hogy júliusban három éve a legmagasabb szintre nőtt az éves infláció Romániában, és az első félévi román külkereskedelmi hiány 11,25 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A Ghizdeanu által vezetett bizottság az év elején csak 6,5 százalékos GDP-bővülést vetített előre, de a CNP igazgatója szerint módosítani fogják előrejelzésüket 7,5 százalékra.
Kifejtette: a derűlátásra az ad okot, hogy ugyan az ipari termelés enyhe lassulást mutat, de a mezőgazdasági termés igen kedvezően alakul, és meghaladja az előzetes várakozásokat. Az optimista forgatókönyvet az is alátámasztja, hogy az építőiparban továbbra is 33 százalék fölötti növekedést regisztrálnak - magyarázta a CNP vezetője. Ghizdeanu szerint a román gazdaság 2009-ben is 6 százalék fölötti eredményt ér el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!