Karitatív ünnepség: „Együtt az autizmusért”

Karitatív ünnepség: „Együtt az autizmusért”
Tíz éves fennállása alkalmából ünnepi műsorra hívta az adakozni vágyókat a Bihar megyei SOS Autizmus Egyesület. A fellépések között árverés volt és kék színben pompázott az étterem. Az összegyűlt bevételből a székhelyükön zajló tevékenységeket biztosítják majd.

Már hagyomány, hogy az Autizmus Tudatosításának Világnapja előtt karitatív ünnepséget szervez a Bihar megyei SOS Autizmus Egyesület, s az idei ünnepség helyszíne, akárcsak tavaly, a váradi Coloseum étterem volt. Simona Zlibuț, az egyesület elnöke kérdésünkre elmondta: szülők egyesületéről van szó, akik mindent megtesznek azért, hogy fenntartsák azt a székházat, amelyet a Nagyváradi Polgármesteri Hivataltól kaptak, s ahol a szükséges terápiákat és foglalkozásokat biztosítják az autista gyerekek és fiatalok számára. „A pénzügyi lehetőségeink végesek, viszont a gyerekeknek és fiataloknak egész életük során szükségük van a különböző terápiákra, nappali foglalkozásokra. Az autizmusból nem lehet kigyógyulni, a tünetek enyhülhetnek, de ritkán az is előfordul, hogy súlyosbodnak” – mondta az egyesület elnöke. Mint megtudtuk, 230 személy jelezte részvételét az idei rendezvényen.

A gyerekekért

A gálaműsor elején Mihai Dacin műsorvezető elmondta: mivel a tavalyi rendezvényt követően félreértések adódtak, tisztázni szeretné, hogy a bevételek nem az étterem, hanem az egyesület számláját gazdagítják, akárcsak az árverésen eladott tárgyakból származó összeg. „Ezekből a bevételekből még egy évig biztosítani lehet majd a székházban zajló tevékenységeket, néhány hősies édesanyának köszönhetően, akik mindent megtesznek azért, hogy jövőt biztosítsanak gyermeküknek” – tette hozzá. A menü egyébként személyenként 200 lejbe került.

Népzenével, valamint tánccal folytatódott az előadás, a két 13 éves táncos, Roxana és Andrei előadását követően Ducu Bertzi lépett színre és miután néhány szót szólt a rendezvény jelentőségéről, több ismert dalt adott elő. Két autizmussal diagnosztizált gyermek, Milena Hus és David Tudor következett. A kislány egy szép köszöntőt mondott, melynek végén felhívta a figyelmet a közelgő árverésre, a kisfiú pedig szintetizátoron játszott. A két gyermek fellépése mintegy bizonyságként szolgált arra, hogy autizmussal is szép eredményeket lehet elérni.

Kék fényben

Az eseményen részt vett és felszólalt az ismert hazai divattervező, Cătălin Botezatu is. Elmondta: egy nappal korábban ott járt a székhelyen, látta, mennyi mindent sikerült elérni és mennyi mindenre van még szükség. „Nyilvánvaló, hogy segítségre van szükség, én magam ezúttal ismeretségeim révén segítettem, illetve azokkal a tárgyakkal, melyeket az árverésre ajánlottam fel” – mondta el.

Miközben mind a benti asztalok, mind maga az épület kék fényben kezdett világítani (a kék az autizmus színe), árverés kezdődött, melynek során festményeket, ismert sportolók által aláírt labdákat és mezeket, tervezők által készített díszeket, s nem utolsó sorban Cătălin Botezatu által tervezett inget, nyakkendőt és női ruhát is árverésre bocsátották. Mindegyik tárgy gazdára talált.

A műsor további fellépésekkel folytatódott, s az egyik ünnepi momentum során a meghívottak két léggömböket eregettek a kék színben világító étterem előtt.

Neumann Andrea