Karácsonyváró ünnepségek Érsemjénben

Karácsonyváró ünnepségek Érsemjénben
Ahogy az elmúlt években mindig, idén is megrendezték Érsemjénben a már hagyományos karácsonyváró ünnepségeket. Óvodások, iskolások, felnőttek és idősek, mind bekapcsolódtak, szinte nem volt család, amelyik ne lett volna érintve.


December 20-án immár tizedik alkalommal szervezte meg Érsemjén önkormányzata az Idős Barátok Karácsonyát. Erre az idősebb korosztály volt hivatalos, s bár kevesebben voltak, mint az elmúlt években, feltűntek új arcok is szép számmal. Balázsi József polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd beszédet mondott Borsi Imre Lóránt, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető alelnöke, Csáki Márta református-, Nagy János római katolikus- és Duma Alexandru görög katolikus lelkészek. Az ünnepi műsor egy verssel kezdődött, Óbecsey István: „Szeressétek az öregeket” című versét Máté Zsófia szavalta el, ezt követte a IV. osztályosok műsora, Ari László tanító Móra Ferenc: Melyiket a kilenc közül? című karácsonyi történetét vitte színpadra. Később Venkli István felkészítésével egy hagyományos karácsonyi csillagozást láthattunk, majd az Ezüstperje néptánccsoport szatmári táncokat mutatott be. A műsor egy betlehemes játékkal zárult, a gyerekek felkészítője Csorba Terézia tanárnő és Nagy János katolikus lelkész volt. Külön köszöntötték az 50. házassági évfordulójukat idén ünneplő házaspárokat, akik ajándékot is kaptak: virágcsokrot, pezsgőt és egy jelképes pénzösszeget „menyasszonytáncként”. Az este ünnepi vacsorával és baráti beszélgetéssel jó hangulatban folytatódott.

Karácsonyvárás az iskolában

Hagyomány immár minden decemberben, hogy karácsony közeledtével összegyűl az iskola apraja-nagyja a Fráter Lóránd Művelődési Házban egy közös nagy ünnepségre. Ilyenkor minden óvodai csoport, minden osztály egy rövid műsorral áll színpadra, s az egybegyűlt iskolatársaknak, szülőknek azt bemutatják. Idén is változatosra sikerült a program. A IV. osztályosok már említett előadása nyitotta meg az ünnepséget, majd az óvodások, elsősök, másodikosok és harmadikosok verseket, énekeket, az előkészítő osztályosok és a román tagozatos gyerekek pedig egy mikulás-sapkás táncot mutattak be. Őket a V-VIII osztályosok követték: verses-énekes műsorral örvendeztették meg az egybegyűlteket. Érsemjén község önkormányzata mind az 542 gyermek számára egy-egy édességcsomagot ajándékozott a karácsonyfa alá.

Mézeskalács, öröm, kacagás

Az utolsó iskolai nap szintén a karácsonyvárásról szólt. Az előkészítő osztályosok, a másodikosok és a harmadikosok a művelődési ház konyhájában tanítónénijük és pár lelkes anyuka segítségével mézeskalácsot sütöttek. A korábban megtartott mézes reggeli rendezvény eredményeképpen a diákok a polgármestertől osztályonként egy-egy üveg mézet kaptak, így a fő alapanyag meg is volt. Míg a sütemény készült, a gyerekek felelevenítették a kis Jézus születését, verseket mondtak, karácsonyi dalokat énekeltek. Minden gyermek forró teát kapott és közösen elfogyasztották a friss, illatos mézeskalácsokat.

Vanyó-Kecskés Éva Andrea tanítónő