Karácsonyig új polgármestert választanak

Karácsonyig új polgármestert választanak
– Hogyan értékeli az európai parlamenti választások, illetve a referendum eredményeit? Ezzel a kérdéssel fordultunk Biró Rozália Nagyvárad alpolgármesteréhez, aki egyben EP- képviselőjelölt is volt.

– Ezek az eredmények – amelyek még nincsenek teljesen feldolgozva – azt mutatják, hogy bár tudhattuk azt, hogy létezik egyfajta fásultság az emberek részéről, szerencsére ez kisebb mértékben érződik a magyar közösségnél. Az eredmények azt mutatják, hogy szükség van érdekképviseletre, viszont azt is mutatják, hogy ez változatosabb kell, hogy legyen, hiszen a részben az RMDSZ és részben a független jelölt, Tőkés László püspök által elért eredmények a romániai magyarság véleménye szerint e kettőségre utalnak. Arra, hogy különböző látásmódban képviseljék őket az Európai Parlamentben.

– Hogyan értékeli a referendumon való alacsony részvételt?

– A referendumon való alacsony részvétel nyilvánvalóan azt juttatja kifejezésre, hogy részben az államfő által javasolt választási módozatot nem fogadja el a többség, részben pedig azt, hogy kevésbé érdekeltek ebben az emberek.

A választási eredmények alapján Petru Filip polgármester bejut az Európai Parlamentbe. A hatályos törvények szerint ki lehet helyette a jövő évi helyhatósági választásokig Nagyvárad polgármestere?

– Mivel a helyhatósági választásokat egy éven belül tartják, nem írnak ki új választást. A törvény értelmében a két alpolgármester közül az egyik látja el az átmeneti időszakban a polgármester feladatait. Erről a Helyi Tanácsban titkos szavazással döntenek egyszerű többséggel. A polgármesternek 30 nap áll rendelkezésére, hogy eldöntse elvállalja-e az európai parlamenti képviseletet. Várhatóan Petru Filip december 25-ig dönteni fog és összehívja a helyhatósági testület rendkivüli ülését, ahol megválasztják a két jelölt közül azt, aki a jövő évi választásig betölti a polgármesteri tisztséget.

– Mi lesz az üresen marad alpolgármesteri szék sorsa?

– A törvény értelmében nem választanak új alpolgármestert, hanem a feladataiból át lehet ruházni egészben vagy részben a helyi tanácsosok közül valakire. Ez nem kötelező, de azt sem írják elő, hogy melyik párt színeit képviselje az alpolgármesteri feladatokkal felruházott tanácsos.