Karácsonyi koncet a színházban

Karácsonyi koncet a színházban
Kellemes zenei est helyszíne volt hétfőn este a nagyváradi színház. A karácsonyi koncert két főszereplője dr. Vukán György és Gerendás Péter voltak.

 

 

Csak féligmeddig igaz a nagyváradi színházban hétfőn este megtartott zenei estre a jazzkoncert megnevezés, hiszen bár a műsor első részében Vukán György és Lakatos Pecek Krisztián valóban míves jazzmuzsikával örvendeztették meg a hallgatóságot, de a második részben Gerendás Péter, Kovács Péter, alias Kocax és Balogh Joe ugyan szintén örvendeztették a hallgatóságot, de már nem jazz számokkal, hanem főként Gerendás Péter könnyűzenei szerzeményeivel.

 

Jazz

 

Dr. Vukán Györgyöt már volt szerencsénk Nagyváradon látni, hallani, és a neves magyarországi jazz zongorista ezúttal sem okozott csalódást: bár szintetizátoron játszott, nagyon finom zongorahangzást produkált hangszerén, és improvizációi is barátságos természetességgel fejlődtek ki a kompozíciók alaptémáiból. Ezen az esten Lakatos Pecek Krisztiánnak mellékszerep jutott, noha szinte mindegyik kompozícióban megcsillantotta ő is figylemre méltó hangszertudását, bőgőimprovizációi ezúttal is igazolták megnyerő zenei intelligenciáját. Az egyik dal előadása erejéig már Vukán Györgyék mellett felbukkant Gerendás Péter, aki az est második részében játszott főszerepet a színpadon, ami ezúttal nem pusztán egy szófordulat, ugyanis a zenész nem csak muzsikájával, hanem humoros átvezető szövegeivel, sőt, olykor rövid paródiával is igyekezett a közönség kedvében járni.

 

Könnyűzene

 

Az est második részében először Balogh Joe, a koncert szervezője, és kis tanítványa, Belényesi Dávid gitároztak, majd következett Gerendás Péter, aki saját műsorát a Bartók országa című kompozíciójával kezdte. Felvezetésként elárulta, hogy e dalhoz az a tény nyújtott ihletet számára, hogy a nagy művészek mellett manapság közönyösen elmennek az emberek, akik ma már a mindenfajta kétes hírnevű celebekért rajonganak. A Kis kece lányom című népdalba torkolló kompozíció szuggesztív erejét Gerendás Péter egyedi és izgalmas, a Hawaii gitáréhoz hasonló hangszerkezelése adta: a gitárt vízszintesen az ölébe fektetve játszott rajta, ujjaival ütögetve, pengetve a húrokat csalt ki a gitárból a cimbaloméra emlékeztető hangzást, és még a ritmust is a gitáron dobolta le. Visszatekintve Gerendás Péter programjára, az elővezetett dalok közül ez volt a legemlékezetesebb. Persze jó pillanatokban a továbbiakban sem volt hiány, gondolok itt a Szép Júlia című slágerre, amelyben a közönséget is megénekeltette az előadó, de említhetném az operaénekeseket kifigurázó rövid paródiáját is, amit hangos hahotával fogadott a közönség. Néhány szólóban előadáott száma után az előadó színpadra invitálta a nagyváradi származású Kovács Pétert, alias Kovaxot, míg az utosló néhány dalt Balogh Joeval kiegészülve szolaltatták meg a zenészek. A muzsikusok sikerét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a közönség kétszer is visszatapsolta őket. A szép számú közönség láthatóan elégedetten távozott a szímházból a karácsonyi koncert után.

 

Pap István