Karácsonyi koncert és mégse

Karácsonyi koncert és mégse
Nagyvárad – Szerda délután a nagyváradi Sotto Voce Énekegyüttes koncertezett a Körös utcai evangélikus-lutheránus templomban. A zenei műsor egy rendkivül széles zenei korszakot ölelt át.

A nagyváradi Sotto Voce Énekegyüttes (Bulzan Annamária és Tóth Éva Barbara– szoprán, Árkosi Julianna és Bejan Olga– alt, Nicolae Bejan és Ovidiu Iloc– tenor, Kiss Huba és Benczédi Hunor– basszus) egyik legutóbbi, a Nagyváradi Ősz fesztivál keretében tartott koncertje után ezúttal egy másféle térben lépett fel, a koncerttermi helyszínektől eltérően a Körös utcai evangélikus-lutheránus templom szakrális környezetében nyújtott maradandó zenei élményt. Az egybegyűlteket Mátyás Attila evangélikus esperes köszöntötte az egyházközség nevében, Lukács evangéliumából választott erre az alkalomra egy bibliai idézetet. Arra hívta fel a figyelmet: a zene egy nemzetközi nyelv, mely megnyítja a mi szívünket arra, hogy az Úristen csodáját meglássuk, és a karácsonyi ünnepünk tisztább, igazibb, boldogabb legyen.

Ünnepi hangulat

A szerda délutáni műsor tekintetében az együttes szándékosan kerülte a közismertebb karácsonyi kórusmuzsikát, melyet az ünnepet megelőző időszakban gyakran hallhat a zenebarát közönség. Igy bár karácsonyi koncertként hirdették meg, a program nem kötődött szorosan ennek tematikájához. Nálunk kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert karácsonyi ihletésű szerzemények és világi szövegű művek váltották egymást, melyek más-más módon varázsoltak ünnepi hangulatot. Az összeállítás egy rendkivül széles zenei korszakot ölelt át, teremtett kapcsolatot és összhangot olyan komponisták zenei világa között, mint Josquin des Prez, Luca Marenzio, Michael Praetorius, Claudio Monteverdi, Josef Rheinberger, Ariel Ramirez, Bob Chilcott, Billy Joel, Wayne Shanklin, Tudor Jarda vagy Farkas Ferenc. Olyan zeneművek csendültek fel, mint például az Abendlied, a Chanson D’ Amour, a Lullabye, a Mă luai, luai vagy az Áldott éj, illetve a Swing low, sweet chariot és Rise up, Shepherd and folow spirituáléknak a feldolgozásai. A hálás közönség többször is visszatapsolta az énekegyüttest, mely egy ráadásszámmal szolgált.

Ciucur Losonczi Antonius