Karácsonyi koncert az érkeserűi templomban

Karácsonyi koncert az érkeserűi templomban
Bihar megye – Karácsonyi koncertet tartott szombat este az érkeserűi római katolikus templomban a helyi tisztelendő: Mihály Balázs az alkalomhoz illő dalokat, szerzeményeket adott elő.

Idén második alkalommal tartott karácsonyi koncertet az érkeserűi római katolikus templomban a helyi tisztelendő, Mihály Balázs. Ez nem okoz meglepetést azoknak, akik az elmúlt években jártak az érmelléki falu templomában, vagy részt vettek olyan szentmisén, ahol jelen volt a tisztelendő, mert azokon rendszeresen kántorizál, vagy énekléssel, hangszeres játékkal bekapcsolódik az ünnepségekbe. Gyulafehérváron, kántorképző iskolában érettségizett, tudtuk meg Mihály Balázstól, majd teológiai tanulmányai során több hangszeren is tanult. Kottából „csak” zongorán és orgonán játszik, a többi hangszert – szaxofon, klarinét, citera, furulya, xilofon – autodidakta  módon, hangzás után tanulta meg megszólaltatni.
Megújuló templom
A koncert megszervezésével a karácsonyi hangulat  megteremtése, illetve meghittebbé tevése volt a cél, ami az ünnepi díszbe „öltöztetett” templom hűvösében nem volt egyszerű. Belépő díjat természetesen nem kellett fizetni, de adományozni  lehetett, a templom javára. A tisztelendőtől megtudtuk, hogy idén kicserélték a padlót, az ajtókat és ablakokat, jövőre a templom külső, majd belső felújítása következik.
Karácsonyi hangulat
Zenéről lévén szó, adódott a kérdés: működik–e a templom mechanikus orgonája ? (A tisztelendő az oltár mellett szólaltatta meg a hangszereket, az elektromos orgonát is.) A karzaton lévő, 1839–ben  készült orgonát nemrégiben lefestették, de a megújulás sajnos csak a külsejét érinthette, javításához olyan sok pénz kellene, ami most nem áll rendelkezésre, tudtuk meg a tisztelendőtől. Az alkalomhoz illő dalokból, klasszikus szerzeményekből összeállított koncert mintegy háromnegyed órát tartott, utána Nyíri Sándor, Kiskereki község polgármestere köszönte meg a kezdeményezést, és kívánt boldog ünnepet.