Karácsonyi felhozatal a piacon

Akt.:
Karácsonyi felhozatal a piacon
Bár közel tíz nap van még karácsonyig, csaknem minden ünnepi kelléket megvásárolhatunk. A piac tovább tart nyitva, mint egyébként, megjelentek a halárusok, lehet válogatni a fenyők közül is.

A nagypiac régi, fedett része mellett, jobboldalt láttunk néhány fenyőárust. Egyikük, Varga Ciprian elmondta: a fák egy része saját csemeteültetvényéből származik, de erdőből vágott fákat is felvásárolt, többek között Fehér és Kolozs megyéből. Ő nagyváradi, de az ültetvénye Bánffyhunyadon van, s évről évre lelkiismeretesen pótolja azt, amit kivág. Az első két-három év a nehéz, utána gyorsabban nőnek a kis fenyők, tudtuk meg. Az ötévesek már meghaladják az egy métert, a hét-nyolc évesek már a három métert is elérhetik. A termesztett fenyők szabályosabbak a vadon termetteknél, utóbbiak valamivel olcsóbbak is. „Az embereknek rá kellene szokniuk arra, hogy csak termesztett fenyőt vegyenek, kár az erdőkért…” – jegyezte meg. Nála a kis fenyők ára negyven lejnél kezdődik, egyelőre nincsenek háromméteresek, de hamarosan megjelennek, áruk 300 lejnél kezdődik majd, de az 500 lejt is elérhetik. Még kevesen vásárolnak, inkább csak nézelődnek az emberek. Amint a kereskedő elmondta, frissen vágott fenyőket árul, ezek kitartanak sokáig, nem úgy, mint az importból származó fák, amelyekkel megeshet, hogy amint a meleg szobába érnek, rögtön elkezdik hullatni a tűleveleiket.
Kevéssel arrébb fenyőgallyakat, fagyöngyöt árulnak, az árak három lejnél kezdődnek, egyelőre kevés a vásárló, tudtuk meg. A nagyváradi vár belső udvarán, rögtön a bejárat után balra is árulnak fenyőket, itt cserepeseket is láttunk, ezek ára valamivel magasabb, mint a vágott fenyőké. Itt hatvan és 130 lej közötti összeget kérnek egy fenyőért.
Az ünnep közeledtére való tekintettel a nagypiac húsrészlege is nyitva volt, holott hétfőn általában zárva. Az egyik árus elmondta: tőle ezekben a napokban 6 és 18 óra között lehet vásárolni, egészen 24-ig, amikor is 14 óra körül „bezár a bolt” és 28-án nyílik meg ismét. Néhány ár: a csontos karaj, tarja ára 17 lej, ugyanaz csont nélkül húsz lejbe kerül, a darált hús 14 lejbe kerül, a disznócomb ára 15-16 lej, a csülök kilója tíz lej, a körömé 5 lej. Már valamivel többen vásárolnak, mint általában, de még nem érződik az ünnepet megelőző vásárlási láz, tudtuk meg.
Egyetlen helyen láttunk a nagypiacon élő halat, az árus a napokban nyitotta meg az üzletet, s mint megtudtuk, az, hogy marad-e, nagyrészt azon múlik, hogy van-e elég vásárló. Egyelőre csak pontyot árult, ennek kilója 15 lej, de később lesz fitofág ponty (kilója 10 lejért), továbbá amur és harcsa, ezekből egy kilogrammnyi 16 lejbe fog kerülni. Ottjártunkkor üres volt az üzlet…

Díszek

Szaloncukrot már hetek óta árulnak a nagypiacon, kilójáért 10 és 12 lej közötti összeget kérnek. Egy hete megjelentek a bazár részlegen a karácsonyfadísz árusok is. Tegnap égő-fűzérek, díszek, ezüstszálak elég nagy választékát láttuk – az égő-fűzérek ára nyolc lejnél kezdődik, de van, amelyik negyven lejbe kerül, ez utóbbi 280 led típusú égőt tartalmaz. Hangulatvilágítást biztosító kristályformájú égőket is árulnak 25 lejért, kinti díszítésre alkalmas, s műanyagba öntött led-fűzéreket pedig 35 lejért láttunk.

Neumann Andrea

Címkék: ,