Karabélyok Brüsszel terein – Ilyen a közhangulat a belga fővárosban

Akt.:
A járókelők már meg sem lepődnek a katonák látványán
A járókelők már meg sem lepődnek a katonák látványán
Brüsszel – Az újságírók a saját bőrükön tapasztalták a közhangulatot a belga fővárosban.

A novemberi párizsi terrortámadás hullámai felkorbácsolták a tengert, durván léket kapott a közbiztonság addig is hánykolódó hajója. A regionális újságírók decemberi útja előtt ennek hatására többen visszaléptek, jobbnak látták, ha otthon maradnak. A belga főváros repülőterén, metróaluljáróiban, az Európai Bizottság otthonaként szolgáló Berlaymont épületénél is fegyveresek őrizték a nyugalmat, a helyzet azóta sem változott, sőt, inkább fokozódott.

– Eddig kétszer jártam Brüsszelben, az első utam évekkel ezelőtt volt. Akkoriban egészen mást jelentett a közhangulat a városban. Sehol nem láttam katonákat, rendőrautókat minden sarkon, és esténként a BBC sem a migrációról és a terrorizmusról szóló híreket sugározta – említette Jeki Gabriella, a Somogyi Hírlap újságírója. – A decemberi látogatásunk előtt sokan félelemből lemondták az utat. Mi mégis elmentünk, és rengeteg hasznos információt kaptunk az Európa Bizottság működéséről, közben viszont nem rettegtünk a rengeteg biztonsági ember jelenlététől, megszoktuk őket. Ahogy azt az egyik kedves kollégám írta, a fiatalokat elsősorban a kiábrándultság, az unalom, a kalandvágy és a céltalanság sodorja a terrorizmusba. A kutatókkal egyetértve a megelőzésre kellene fókuszálni, és olyan egészséges felnőtteket nevelni, akiknek nem csábító a brutális és kegyetlen ideológia.

– Nem lehet félelemben élni! Meg kell tenni mindent a biztonságért, de úgy, hogy élhetőek maradjanak a mindennapok. A hasonló támadások nem akadályozhatók meg teljesen, ezzel a tudattal kell és lehet együtt élni. A földrengések, szökőárak sem szokták az embereket rábírni arra, hogy odahagyjanak mindent – reagált Arany Gábor, a Zalai Hírlap munkatársa.

Marosréti Ervin, az Észak-Magyarország ózdi munkatársa először 2010 őszén járt Brüsszelben. Azóta már több élmény is érte az uniós fővárosban.

– Az első két alkalommal egyáltalán nem merült fel bennem, hogy veszélyben lennék, decemberben viszont már az Európai Bizottság székháza előtt és a metróban is találkoztam gépfegyveres őrökkel – ekkor azért elgondolkodtam az egész helyzeten. Teljen más, amikor a hírekből hallja az ember az eseményeket, és más megélni, hogy mi történne, ha vele is megtörténne. De januárban ugyanezt éreztem Rómában a Vatikán környékén, ahol szintén lépten-nyomon a fegyveres őrökbe botlottunk. Nem vagyunk biztonságban. Sehol. Ezek a támadások kivédhetetlenek, ugyanis a terroristák akkor és ott csapnak le, amikor és ahol senki nem számít rá. Váratlanul. Hiába emelik meg a készültséget a tragédiák után, eltelik néhány hét vagy hónap, és ismét jön a következő. Nyáron megyünk a labdarúgó Európa-bajnokságra, csak bízni tudok benne, hogy a franciák jól felkészülnek majd, és megvédik az eseményre látogató szurkolókat és sportolókat.

KM-LTLKözvetlenül a robbanások után készült drámai videó Brüsszelből


Robbantás Brüsszelben a Maelbeek metróállomáson


Robbantás Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren


Brüsszeli robbantások – Tovább nőtt a terrortámadások áldozatainak száma

Brüsszel – Tovább nőtt a kedd reggeli brüsszeli terrortámadások áldozatainak száma: a legfrissebb hírek szerint 34 ember meghalt, több mint kétszázan pedig megsebesültek a belga fővárosban végrehajtott robbantásokban.

Brüsszeli robbantások – Szemtanú: a robbanás leszakította a repülőtér várótermének álmennyezetét

Brüsszel – Nagy erejű robbanás rázta meg brüsszeli repülőteret, amely leszakította a váróterem álmennyezetét és megrongálta a vízvezetékeket. A padlót vízzel keveredett vér borította – mondta egy Genfből érkező utas a Zaventem nemzetközi repülőtéren kedden.

Videó: Brüsszeli robbantások – Terrortámadásokat követtek el Brüsszelben, halálos áldozatok

Brüsszel – A belga államügyészség közlése szerint terrortámadásokat követtek el kedd reggel Brüsszelben, a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson történt robbantásoknak a mentést végző hatóságok szerint legalább 21 halálos áldozatuk és 35 sebesültjük van, két magyar állampolgár is megsebesült. Brüsszel tömegközlekedése teljesen megbénult.