Káposztafesztivál Borson: egyszer mindent el kell kezdeni

Káposztafesztivál Borson: egyszer mindent el kell kezdeni
Bihar megye – Valamikor régebben hagyomány volt Borson, hogy ősszel bemutatták a falu mezőgazdászainak terményeit. Hasonlót szeretne most a helyi ifjúság bevezetni, ezért szervezték meg szombaton a Káposztafesztivált.

Amióta felröppen a hír, hogy Borson káposztafesztivált rendeznek, kíváncsian vártam, mi is fog ott szombaton történni, hiszen hasonló rendezvényről még csak nem is hallottunk Bihar megyében. Ezért is vállaltam el a szervezők kérésre azt is, hogy tagja legyek annak az öttagú zsűrinek, amely majd eldönti, kik is voltak a legjobbak, kik feleltek meg a leginkább a szervezők által kiírt versenykritériumoknak. A kora délelőtti órákban, amikor a településre értem, már álltak a fesztiválon részt vevő intézmények, civil szervezetek sátrai. A bográcsüstök alá is begyújtottak, ugyanis a vetélkedő egyik pontja az volt, hogy olyan ételeket kellett főzni/készíteni, melyekből nem hiányozhat a káposzta. Egy másik kritérium volt, hogy egy fő káposztát fel kell díszíteni minél ízlésesebben kivitelezve, a harmadik, hogy a káposztafesztivál hangulatában kell megteríteni az asztalt, így fogadni a vendégeket. Minden csapatnak egy fantázianevet kellett felvennie, nos, ezek valóban azok voltak.

Ezen a vetélkedőn a legjobbak Az Egykori Iskolámért Alapítvány versenyzői voltak, fantázianevük Alapos káposzta, második a helyi KRISZ, fantázianevük Mekk Elek, harmadik a „nagy” Galagonya néptánccsoport tagjai, fantázianevük Gastro Galagonya volt. De ez csak egyike volt a fesztivál programjának, hiszen a két szervező – Ambrus Zsuzsa és Bajgyik-Baranyi Emma – gyerekek számára ötletesebbnél ötletesebb játékokat talált ki, itt is főszerepet játszott a káposzta. Vetélkedőn mutathatták be a helybeliek a látványosan készült, üvegekben helyezett fantáziasavanyúság termékeiket (lehetett látni Az öreg halász és a tengert stb.). Házilag készítette torta/sütemény is volt bemutatva, ezeket is díjazták. A sportpálya egyik részében helyi őstermelők állították ki terményeiket, egy szalontai sátorban biotermékeket árultak. Napközben díjazták a legnagyobb káposztát, közben focimeccsek zajlottak, valamint lábteniszbajnokság.

A szentjobbi huszárok a gyermek Galagonya néptánccsoporttal Bors utcáit járták a fesztiválra csalogatni a helybelieket, majd a huszárok bemutatták tudásukat, akinek kedve volt, az a lóra is felülhetett – természetesen a huszár felügyelete alatt. Később Gajai Ágnes és Csepei Róbert, a Szigligeti Társulat színészei magyarnótacsokrot adtak elő. Este a kultúrházban Éles István humorista előadását vastapssal köszöntötte a közönség, majd éjjel két óráig tartott a káposztabál.

A nap folyamán beszélgettünk Bátori Géza polgármesterrel, illetve Ambrus Zsuzsa és Bajgyik-Baranyi Emma szervezőkkel, akik elmondták – szinte egyhangúlag –, hogy rendezvényükkel hagyományt szeretnének teremteni, és jövőre bizonyára még nagyobb sikerrel rendezik meg a II. Borsi Káposztafesztivált.


Dérer Ferenc