Kapós EP-képviselő

Kapós EP-képviselő
A Tőkés László néppárti EP-frakcióba való felvétele körül kialakult bonyodalom nyomán két másik EP-frakció jelezte: szivesen látnák soraikban őt.

Az Ausztráliából január 11-én Nagyváradra hazaérkezett Tőkés László püspök, Európai Parlamenti (EP) képviselő még ugyanazon a napon beszámolt a sajtó munkatársainak arról, hogy az Ausztráliai Magyar Református Egyház meghívására utazott Ausztráliába, ahol több nagyvárosban hírdetett igét és Canberraban protokolláris látogatást tett Bruno Julien nagyvkövetnél, az Európai Bizottság Ausztráliai és Új-Zélandi Delegáiójának vezetõjénél.

Holtpont

Nincs fejlemény Tőkés László Európai Néppártba (EPP) való felvételről, és nem biztos, hogy a következő két hétben az Európai Parlament (EP) napirendjére kerül ez a kérdés, mondta Szilágyi Zsolt a püspök kabinetfőnöke, aki azt is tudatta, hogy Tőkés Lászlót két másik EP frakció is hívja soraiba. E két frakció nevét egyelőre nem kívánják nyilvánosságra hozni, mint mondták azért, hogy ne rontsák a püspök úr esélyeit a néppárti frakcióba való bejutáshoz, mely a Demokrata Párt egyes EP-képviselőinek lejárató célú kampánya miatt holtponton van. Tőkés László kijelentette: kitart azon szándéka mellett, hogy a néppárti frakció tagjává váljon.

A labda Basescunál

A püspök elmondta, hogy még mindig nem kapott választ Traian Basescu államfőtől arra a kérésére, hogy az államfő közvetítsen közte és a demokraták között az ő EPP-frakcióba való felvétele ügyében. “Most Traian Basescun a sor, hogy színt valljon. Mostmár nem tudom megállapítani, hogy politikai szereposztásról van-e szó csupán a Demokrata Pártnál, vagy Traian Basescu valóban komolyan gondolja, hogy támogatja jelölésemet az EPP-be” – mondta Tőkés László hozzátéve, hogy nem tartja valószinűnek, hogy a DP meg tudná akadályozni az ő felvételét az EPP-be. Tőkés László jelezte, hogy az EP-ben a külpolitikai vagy a kulturális bizottságban szeretne tevékenykedni, de a bizottságokba való besorolás a frakcióhoz való tartozástól függ. “Lehet, hogy a demokraták célja megakadályozni azt, hogy a magyarság ügyére is nagyobb befolyással bíró bizottság tagjává váljak”- feltételezte a püspök.

 

Pap István