Kápolna-kilátó épül(ne) Hegyközszentimrén

Összehasonlításként: balról a mai állapotok, jobbról a 2008-ban bemutatott látványterv
Összehasonlításként: balról a mai állapotok, jobbról a 2008-ban bemutatott látványterv
Az alapkőletételkor, 2007-ben, még rémálmukban sem gondolták a hegyközszentimrei kápolna-kilátó megálmodói, hogy 2016-ban is még támogatókra fognak várni… Alább az eddigiek rövid összefoglalója.

Az elmúlt hét végén tartották meg szokásos év eleji portyájukat a Bihar megyei huszár hagyományőrzők és vendégeik. Ahogyan arról beszámoltunk, a portya Szentjobb és Hegyközszentimre között zajlott, utóbbi faluban a vendégeket (Kucharszki Zoltán tiszteletes távollétében) dr.Nagy Miklós, Szalárd község helyi illetőségű polgármestere kalauzolta el az épülőben lévő kápolna-kilátóhoz. A tervezett létesítmény eddigi történetéről lapunkban lépésről-lépésre beszámoltunk. Rövid felelevenítésként: az alapkövet 2007. szeptemberében tették le, a Szent Imre Millenniumi Emléktúra zárásaként ott, ahol valaha monostor állt, amit a herceg emlékére építettek, mivel a hagyomány szerint államalapító királyunk fia a falu melletti erdőben vesztette életét vadászbalesetben. Következő év májusának elején mutatták be a helyi református templomban a létesítmény látványtervét.

Csigalassúsággal

De miért is beszélünk “létesítményről”? Mert a falu legmagasabb pontjára Wágner Péter Ybl-díjas építész egy összetett, szellemi mondanivalót és funkcionalitást egyaránt hordozó, két részből álló épületet tervezett: egyrészt ravatalozót, másrészt egy kilátót, melyből rálátás lenne a Berettyó-völgyére, ugyanakkor mintegy panteon és zarándokhelyként őrizné Szent Imre és az Árpád-házi szentek emlékét. Akinek feltűnt, hogy a téma kapcsán a római katolikus és a református vallás kifejezései keverednek, az nem téved: a falu lakossága ma szinte teljesen református, ám katolikus hagyományai is vannak (már nevében is), Fodor József vikárius pedig címzetes szentimrei apát. Mielőtt tengeri kígyó hosszúságúra nőne a történet, rövidre zárjuk: az építkezés nem a kezdetekkor remélt tempóban haladt, miközben számos ígéret hangzott el magas rangú személyektől, kiemelve a terv nagyszerűségét. Nyugodtan nevezhető az ügy pikantériájának, hogy kézzel fogható támogatás (értsd. pénz) az RMDSZ politikusai révén inkább érkezett Bukarestből, mint az anyaországból…

Támogatásra várva

A helyi lakosokat leginkább az keseríti, hogy miközben szinte minden faluban van már korszerű ravatalozó, az övékében a “nagy álom” részeként annak felépítése is késik, marad a már túlhaladott háztól temetés… A minapi portya résztvevőit a képünkön látható állapot fogadta: a keskenyebb és magasabb torony még nem készült el a kilátó részig (bár már 8 méter magas), az alacsonyabb épületen már körvonalazódnak a történelmi személyiségek helyei. A bemutató egyik nem titkolt célja volt mindezt bemutatni a határ túlsó oldaláról és Székelyföldről érkezetteknek, hátha valakinek akad ötlete a terv támogatására (akinek akad, vegye fel a kapcsolatot Kucharszki Zoltán lelkésszel). Úgy értjük valós ötlet, hiszen ha a nagy szavakat cementté, téglává lehetne változtatni, már az avatón is rég túl lennénk.

Rencz Csaba