Kaotikus közvita a fűtéstámogatásról

Kaotikus közvita a fűtéstámogatásról
Nagyvárad – Nagyon hamar káoszba fulladt a csütörtök délutáni, nagyváradi közvita a fűtéstámogatásról, amelyen a város lakótársaulásainak vezetői jelentek meg.

Alighogy elkezdődött, máris kiabálásba, hangoskodásba torkollott az a csütörtök délutáni közvita, amelyet a nagyváradi polgármesteri hivatal és a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) szervezett a váradi városháza nagytermében. Gáti Gizella, az ASCO szociális osztályának vezetője a közvita megkezdésétől számított első negyed órában még el tudta mondani többé kevésbé hallhatóan azt, hogy megváltoztak a fűtéstámogatási kritériumok, például nem jogosult erre a támogatásra az a személy vagy család, akinek birtokában 1600 köbcentinél nagyobb motorkapacitású gépjármű van, illetve azok, akik egynél több ingatlannal vagy legalább 1000 négyzetmérnyi városi telekkel rendelkeznek. Az is hallatszott még, hogy azok a családok jogosultak támogatása, amelyekben az egy főre jutó nettó átlagjövedelem kevesebb mint 615 lej. A rendezvényen megjelent lakótársulási elnökök azt is megtudhatták, hogy bárki bejelentést tehet arról, ha úgy érzi hogy valaki jogosulatlanul kap fűtési támogatást.

Tizenöt perc után azonban már akkora volt a zaj a termeben, hogy az emberek egymás hangját sem hallották, igaz, nem is figyeltek már egymásra, hiszen mindenki a maga kérdésére kereste a választ, és ha nem válaszoltak nekik a különböző hivatalok vezetői, akkor a szomszédjukkal kezdték megtárgyalni a kérdéseket. Egyes lakótársulások vezetőinek sikerült mikrofonhoz jutniuk, és feltenni kérdéseiket. Az egyik lakótársulati elnök, amint megkapta a mikrofont valóságos politikai kiselőadást tartott: „A polgármesteri hivatal állandóan csak követelőzik, de mit ad cserébe?! És maguk mit csinálnak?!” – fordult az ASCO és a hivatal munkatársaihoz. „Nem huszönöt százalékkal, de száz százalékkal kellett volna csökkenteni a maguk fizetését!” – kiabálta az idős, de vehemens férfi, nagy tapsot váltva ki a teremben lévőkből. „Most a polgármester kitalálta azt, hogy tartsuk karban a zöldövezeteket, máskülönben megbüntet. De miből csináljuk meg ezeket a munkálatokat? Hol van Bolojan polgármester, hogy magyarázatot adjon nekünk minderre?!” – kiabálta a lakótársulási elnök, amivel szintén tapssal kifejezett tetszást aratott a teremben. Ezt követően gyakorlatilag fel is bomlott a rend, sokan elmentek, mások csak úgy álltak a teremben, többen pedig megrohamozták a  hivatalnokokat kérdéseikkel, akik mindegyik kérdezőnek külön-külön válaszoltak.

Pap István

Címkék: , ,