Kánikula: fő az elővigyázatosság!

Kánikula: fő az elővigyázatosság!
Nagyvárad – Péntek délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a Bihar Megyei Közegészségügyi Hatóságnál. Az illetékesek a kánikula veszélyeire hívták fel a figyelmet, s különböző óvintézkedéseket javasoltak.

Dr. Ritli László tisztiorvos, a Bihar Megyei Közegészségügyi Hatóság (ASP) ügyvezető igazgatója kifejtette: a szakminisztérium közleményekben tudatta az állami intézményekkel és közhatóságokkal, hogy melyek a teendők a különböző színű (sárga, narancssárga stb.) meteorológiai riasztások esetén. Ennek megfelelően az általa vezetett hivatalnak a részlegei is felkészültek a váratlan helyzetekre, abban a reményben, hogy eképpen megelőzhetik az ilyenkor általában bekövetkező baleseteket, incidenseket. Azonkivül, hogy tájékoztatták az alárendeltségükbe tartozó intézményeket, illetve partnereiket, és a lakosságnak szánt szórólapokat bocsátottak ki, virtuális elsősegélynyújtó pontokat alakítottak ki Nagyváradon és a megye többi városában. A félreértés elkerülése végett az érintettek tudniuk kell, hogy ezek a speciálisan felszerelt helyek csak sárga színű riasztás esetén “lépnek működésbe” 10-18 óra között, s csupán elsősegély nyújtásra alkalmasak (nem vérnyomásmérésre vagy infúzió adagolásra). A nagyváradi helyszínek a következők: a városi klinika, a Megyei Kórház I. és II. számú járóbeteg-rendelője, a Crisul, Lotus, Real és Selgros bevásárlóközpontok, a négy piac és a korzó. Félixfürdőn a gyógyszanatóriumban és a strandon, Püspökfürdőben szintén a strandon, Élesden a piacon, Belényesben a városi múzeumban, Margittán két patikában, Nagyszalontán a városházán, két iskolában és egy kereskedelmi egységnél, Vaskohszikláson pedig a polgármesteri hivatal épületében fogják várni a rászorulókat.

Óvintézkedések

Dr. Zoia Bitea, a Bihar Megyei Közegészségügyi Hatóság ügyvezető aligazgatója a kánikula idején megfontolandó óvintézkedésekre hívta fel a figyelmet. Szólt többek közt arról, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve azok, akik 11-16 óra között a tűző napon tartózkodnak. Kihangsúlyozta egyebek mellett a következőket: lehetősége szerint mindenki próbáljon hűvös és árnyékos helyre behúzodni, nyári kalappal és napszeműveggel védjük a fejenket, a szemeinket és az arcunkat, igyunk legalább napi két liter folyadékot (vízet), fogyasszunk sok friss zöldséget és gyümölcsöt, kerüljük a hosszú utakat.

Ciucur L. Antonius