Kampányúton a Sebes- Körös völgyében

Bihar megye – Pénteken Pósalakán járt Tőkés László független EP képviselő kampánystábja, ahol 19 órától Erdélyből Európába- a Sebes Körös völgyén át címmel tartottak nagysikerű fórumot a helyi kultúrotthonban.

A település méretéhez képest meglepően sokan jelentek meg a fórumon. Nem, csak a községközpontból, Mezőtelegdről jöttek el, de a szomszédos magyar telkepülésekről: Pusztaújlakról, Őrvéndről és Mezőtelkiből is sokan voltak. A fórumra elvárták Német Zsoltot a fideszes külügyi kabinetvezetőt , de végül ő nem érkezett meg, mivel a rendezvényre tartva útközben állítólag autóbalesetet szenvedett.

A megjelenteket Pál László helyi tiszteletes köszöntötte, majd átadta a szót Szilágyi Zsoltnak, Tőkés László kampányfőnökének, aki megköszönte Forvith Máriának a kitűnő szervezést. Szilágyi Zsolt ismertette a sajtóban már unalomig ragozott EP lista előzetes történetét. Tőkés László kérte eredetileg a közös lista állítását az RMDSZ-től de tavaly ezt visszautasították, majd amikor Tőkés Lászlót felkérték , hogy induljon függetlenként, s ő hosszas vívódás után ezt elvállat, az őt felkérő szervezeteknek meg sikerült rövid idő alatt összgyűjteniük számára a szükségesnél is több, 140.000 aláírást, az RMDSZ népszrűsége pedig a korupciós botrányok és egyebek folytán 3 százalékra esett, próbálták meggyőzni a püspököt, hogy iratkozzon fel a vesztesnek igérkező listára. Egyeztetések is folytak, de konkrét garanciát nem volt hajlandó nyújtani az RMDSZ vezetősége igéretei betartására, ezért Tőkés László független jelöltként indul egyedül Romániában, mert senki másnak nem volt bátorsága ezt megtenni. Indulásával nem csak szavazhatunk, hanem választhatunk is, amint az egy demkokráciában elvárható. Tőkés László megválasztásával olyan képviselője lesz a romániai magyarságnak az Európai Parlamentben, aki 89-ben saját bőrét, családja biztonságát vitte a vásárra az igaz ügyért,  miközben mások lapítottak. Neki van reménye a bejutásra, hiszen a szavazatok mindössze 2,8 százalékára, vagyis 200.000-220-000 szavazatra van szüksége, míg az RMDSZ jelölteknek 5 százalékra, m iközben népszrűségük 3 százalékon áll, tehát biztos vesztesek. Nem a tőkés Lászlóra leadotts zavazat vész el, hanem az RMDSZ listára leadott, mondta Szilágy Zsolt.

A Sebes-Körös völgyének magyarsága porlik, mint a szikla. Ideje lenne felmelkednünk abból az állapotból, melybe juttattak benünket, hiszen 87 év óta megtapasztaltuk már a kisebbeségi sors minden hátrányát. Kiállásra van tehát szükség, amint kiálltak ’89-ben az egyszerű temesvári emberek, s bebizonyították, hogy ha el is kedvetlenedtünk, kiállással lehet tenni. Eljött az ideje, hogy fordítsunk sorsunkon. A magyarságnak 87 év óta nem volt képviselője nemzetközi fórumokon. A kisebbségi kérdés, az önrendelkezés olyan kulcskérdés, amit következetesen kélpviselni fog az EP-ben, ha sikerül bekerüölnie, hiszen az Európai Unióban a kisebbségek ügye annyira sem téma manapság, mint az állatvédelem. Akik pedig azt hangoztatják, hogy egy pap ne politizáljon, az elfeldkezik Sas Kálmánról, Szoboszlai Aladárról, Márton Áronról, Ravasz Lászlóról Mindszenti Józsefről és még lehetne sorolni. Nem mocskos pártpolitikát, hanem nemzetpolitikát kell folyatatni, mondta.

– Nekem személyes érdekem nem főződik az EP képviselőséghez, hiszen a 98-ben elértnél nagyobb dicsőséget ezzel nem szerezhetek, de ha nem próbálunk most fordítani az erdélyi magyarság sorsán, utána márt késő lessz, mondta Tőkés László a fórumon.

Albert Ferenc