Kampánypénz gyerekeknek és fura büntetések

Kampánypénz gyerekeknek és fura büntetések
Több időnk lehet befizetni a jövőben a közlekedési szabálysértésekért kiszabott bírságokat – de emellett egy furcsa másik változtatás is jönne. A hátrányos helyzetű gyerekek meg kaphatnak egy kis segítséget.

Két új törvénymódosítási elképzelés is napirenden van ebben az időszakban a bukaresti parlamentben. Az egyik a KRESZ-ben eszközlendő apróbb, de az autóvezetőket a pénztárcájuknál érintő változtatásokra, a bírságok befizetésének módjára vonatkozik – a másiknak a lényege, hogy minimum 50 lejes támogatási utalványokat kaphatnának a hátrányos helyzetű családokban élő gyermekek. Ezekről a témákról Cseke Attila képviselő beszélt pénteki nagyváradi tájékoztatóján, mivel kifogásolnivalókat talált a tervezetekben.

Konkrétumok

A tervezett módosítások szerint a közlekedési szabálysértésekért kiszabott bírságok befizetésével kapcsolatos kedvezményes határidő jelentősen meghosszabbodna. Mint ismert, jelenleg a bírság felét kell törleszteni, ha a befizetés 48 órán belül megtörténik. Ezt 15 napra hosszabbíthatják hamarosan a törvényhozásban. Csakhogy egyúttal azt is előírnák, hogy a befolyó pénz annak a településnek a költségvetésébe kerül, ahol a bírságot befizették. Cseke szerint ez abszurd, mivel oda kellene befolynia pénznek, ahol a bírságot kiszabták, azaz amely településen vétett az érintett. Ezért olyan módosítást fog javasolni, hogy az országban bárhol befizethető legyen a bírság, de oda áramoljon, ahol az annak alapját képező eset történt. Úgy áll egyébként, hogy magát a módosítást (persze még nem tudni, végül milyen formában) egy, másfél hónapon belül elfogadják, és érvénybe lép valamelyik változata.
A másik jogszabály nem módosítás, hanem eleve újdonság lesz. A törvényhozásban van ugyanis egy olyan törvénytervezet, amely szerint a hátrányos helyzetű családokban élő gyermekek (3-6 év) iskola előtti képzési formákban való részvételének támogatását célozva utalványokat adnának az önkormányzatok. Egy-egy gyerek havonta minimum 50 lejes utalványt kaphatna, de ha az adott önkormányzat megengedheti magának, akkor nagyobb összegűt is adhatna. Ezeket élelem, higiéniai cikkek, ruházat, tanszerek beszerzésére lehetne fordítani. A képviselő szerint azonban hibás a tervezet. Ő legalábbis azt kifogásolja, hogy az önkormányzatokra bízná ezt a kormány, de forrást nem ad hozzá, ráadásul azt sem tartja jónak, hogy a szegényebb önkormányzatok 50 lejes kuponokat adhatnának, a gazdagabbak ennél többet is megengedhetnének maguknak. Ez esetben ugyanis diszkrimináció áll elő az amúgy is nehéz sorban élő gyerekek között -véli. Közölte: ha a tervezet ilyen formában marad, nem fogja megszavazni.
Hozzátette: egyébként is azt gyanítja, hogy az egész kampányintézkedés. Az újítással ugyanis most hozakodnak elő, év végén, jövőre pedig előbb (tavasz végén, nyár elején) épp önkormányzati választások jönnek, az év vége felé pedig parlamenti. Így fogalmazott: „Ez az egész a választások közeledtét is jelzi szerintem”.

Szeghalmi Örs