Kampánykaraván Érmihályfalván

Kampánykaraván Érmihályfalván

Bihar megye – Menettáncosok vonulásával kezdődött és Szűcs Judith előadásával végződött az RMDSZ kampány-karavánjának érmihályfalvi „fellépése”. A fórum hozzászólói az RMDSZ–Tőkés tárgyalás részleteit feszegették.

A helyi RMDSZ széhkáza előtt helyi elöljárók fogadták a szervezet EU-parlamenti választási listáján 2., 3. és 4. helyén álló Sógor Csabát, Winkler Gyulát és Biró Rozáliát, valamint az őket kísérőket, közöttük a megyei RMDSZ ügyvezetőjét, Szabó Ödönt. A helyi Minorette és Siluette menettáncosok, és az EU-tagállamok zászlóit vivő fiatalok vezették a vendégek és vendéglátók menetét a kultúrházig, melynek színpadára Nyakó József helyi elnök szólította fel a jelölteket, illetve Kovács Zoltán polgármester, és a Helyi Tanács képvisletében Bokor Apor tanácsost. A „jelen és jövő találkozását jelképezendő”, a félkörbe ültetett felnőttek előtti párnákon hét óvodás foglalt helyet, s míg a nagyok politizáltak, ők gyúrmáztak.

„Európát Érmihályfalvához”

Míg a Honfoglalás című film betétdala szólt végig csendben, előbb Sógor Csaba szenátor beszélt egyebek mellett arról, hogy a honfoglalás idejéhez képest most 60-szor annyi a magyarság létszáma, ami az összefogás képességének tudható be, s most az „új honfoglalást” nem fegyverekkel, de tudással és jövőbe vetett hittel kell megejteni. „Csatoljuk Európát Érmihályfalvához”, fogalmazott. Az RMDSZ az egyetlen politikai tényező, mely már 1990-től folyamatosan az európai értékekről beszél, s a romániai magyarság az EU-csatlakozás nyertesévé kell válljon, mondta Winkler Gyula miniszter. Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere a plasztelinező gyerekek közé ülve sorolta: azért kell az RMDSZ-képviselőinek Brüsszelbe jutni, hogy ezek a gyerekek anyanyelvükön tanulhassanak szülőföldjükön; hogy felnőttként merjenek álmodni és azokat megvalósítani; idősként pedig ne legyenek a maiakéhoz hasonló gondjaik. A hozzászólók mindegyike azt kérdezte, min bukott el az RMDSZ–Tőkés László megegyezés?

2–1 a nem „javára”

Az első „válasz-kör” után a kérdésfeltevők konkrétumokat kértek, mire Sógor Csaba elmondta, véleménye szerint mindkét fél hibás valamennyire, a püspök pedig tanácsadóira hallgatott, akik 2-1 arányban (Toró T. Tibor RMDSZ-képviselő –  igen, Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester és Fodor Imre SZNT-elnök – nem) elutasították a megegyezést. Biró Rozália is egyértelmű választ adott: ha valakit megillet az RMDSZ-lista első helye, akkor az Frunda György szenátor, aki 17 éve dolgozik a szervezetben, egyébként pedig nem első vagy második helyről kell beszélni, hanem csapatmunkáról. Végezetül Szabó Ödön is felszólalt, arra figyelmeztetve, hogy nem szabad(na) teret engedni a kívülről jövő megosztási kísérleteknek.

Rencz Csaba