Kampány utáni elszámoltatások

Kampány utáni elszámoltatások
Szankcionálja az RMDSZ azon embereit, akik Tőkés Lászlót támogatták a kampányban. Leginkább Toró T. Tibornak jutott ki, őt frakcióüléseken sem akarják látni. Nyilatkozott lapunknak.

Megkezdődött az RMDSZ-ben azok szankcionálása, akik más álláspontot képviseltek az EP-választási kampány során. Információink szerint rendkívüli ülést tartott a tömörülés képviselőházi frakciója, ahol egyebek mellett Toró T. Tibor és Becsek-Garda Dezső honatyákat is megrótták amiatt, hogy a független jelöltet támogatják a korteshadjárat során. Szóba került, hogy hasonló megrovást kap Antal Árpád és Tamás Sándor is, ám végül az ő nevük nem merült fel az ülésen. Toró egyébként már a választások előtt jelezte blogján, hogy arra számít, ki fogják zárni a frakcióból.

Kitessékelték

Az üggyel kapcsolatban tegnap telefonon nyilatkozott lapunknak Toró T. Tibor, aki elmondta: „eredetileg a választások kiértékelése volt az ülés hivatalos apropója, ám 90 százalékban velem foglalkoztak e címen.” Az ülésen a frakció tagjai kifogásolták, hogy Toró és Becsek-Garda nem az RMDSZ listáját támogatta, hanem Tőkés Lászlót. Toró ezzel kapcsoltban azt nyilatkozta kérdéseinkre, azért tettek így, mert „ez igazából magyar frakció, és bár átmenetileg RMDSZ néven fut, képviselnie kell minden olyan vonulatot, amelyet a magyarság támogat, nem csak a párt irányvonalát. Márpedig hogy magyar vonatkozásban távolról sem csak az RMDSZ-nek van támogatottsága, az kiderült már a választások előtt, de a voksolások is megmutatták. Ezen opciókat is képviselni kell tehát, ha egységes reprezentációról beszélünk.”

Mindezen érvek ellenére az ülésen végül közölték Toróval, hogy nem akarják többé frakcióüléseken látni, felkérték hogy el se menjen ilyenekre, esetleg a frakcióvezető egyeztet majd külön vele, néha, bizonyos témákban. Becsek-Garda esetében nem született ilyen mérvű döntés, mivel nem kampányolt aktívan a független jelöltért, így ő csak szóbeli megrovást kapott. Toró hozzátette: „én ezúttal is javasoltam, hogy inkább folytassuk a tárgyalásokat a különféle magyar oldalak között az egységes fellépés érdekében, remélem belátják ennek fontosságát azok is, akik a frakcióban akár csak a saját érdekeiket követik, nem beszélve azokról, akik valóban a közösséget szeretnék szolgálni.” A honatya kizárása ezúttal nem merült fel, de Toró hozzátette: “ez már szinte a teljes eltávolításommal felér, ám a frakciónak nincs hatásköre kizárásról szóló döntéseket hozni”. Ilyesmiről az RMDSZ SZKT nevű döntéshozó fóruma dönthet esetleg, amely a későbbiekben ülésezik. A politikus jelezte: egyelőre nincs információja arról, hogy napirenden lesz-e majd az ő eltávolítása is.

Nem lesz kizárás

A másik fél nevében Lakatos Péter honatya nyilatkozott tegnap lapunknak. Ő így látja a frakcióülésen történeteket: “Toró T. Tibor szereti azt hinni, hogy körülötte forog a világ, de ez nem így van. Áldozatnak akarja magát beállítani. Kérdőre vontuk, ez igaz. És az is, hogy a jelenlétében a frakció többé nem beszél meg bizalmas kérdéseket, és ehhez jogunk van. Nem akarja senki kizárni, ilyen döntés nem lesz az SZKT ülésén. Valóban megtörtént az is, hogy néhány kollégám Becsek-Garda Dezsőt is kérdőre vonta egyes sajtónyilatkozatai miatt, ő pedig elmagyarázta, mi miért és hogyan történt”.

Szeghalmi Örs