Kampány szóval, tánccal, filmmel

Kampány szóval, tánccal, filmmel

Bihar megye – Nem az a jó barát, aki egy nézeteltéréskor az egyik fél háta mögé áll, hanem aki békíteni szándékszik, hangzott el egyebek mellett a szombat este Értarcsán tartott fórumon.

Egyet vártak, hármat kaptak – mármint a tarcsaiak, hiszen a szombat estére meghirdetett lakossági fórumra Pete István szenátort várták, aki, mintegy félórás késés után, Sóki Béla képviselő és Szabó Ödön, a megyei RMDSZ ügyvezető elnökének társaságában érkezett meg a kultúrházhoz. Az est felvezetéseként a Szomszédnéni Produkciós Iroda két tagja szórakoztatta a mintegy kéttucatnyi felnőttet, és szinte ugyanannyi gyereket.

Politikusi érvek

Utánuk a politikusok szólaltak fel, s ők már egyáltalán nem tréfáltak. Pete István egyebek mellett arról próbálta meggyőzni a hallgatóságot, hogy a november 25.-én nem a szervezetre leadott szavazatok veszendőben mennek a romániai magyarság számára. Sóki Béla szerint, ahogyan megyei és országos szinten is, úgy majd Brüsszelben sem csak valamilyen célokért kell „ott lenni”, de alkalom adtán azért is, hogy a kedvezőtlen döntéseket el lehessen kerülni. Az egyéni helyett a közösség érdekeit kell szem előtt tartani, mondta Szabó Ödön, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy minden egyes szavazatnak súlya van/lehet. Az elhangzottakkal kapcsolatban csupán egy kérdés érkezett a hallgatóság soraiból, s az az ugyancsak vasárnap rendezendő másik voksolásra vonatkozott. A válaszban elhangzott tanács szerint azon „vagy nemmel kell szavazni, vagy csak elmenni az ajtó előtt”.

Filmen a hazai táj

Az utolső mondatok elhangzása közben a már említett gyerekesereg elhagyta a nézőteret, hiszen ők a Tarcsa községhez tartozó Adony ifjúsági szervezetének képviseletében táncos produkciókkal járultak hozzá az összejövetel színesítéséhez. Végezetül levetítették az Érmellékről készített filmsorozat „tarcsai részét”, s a nézők örömmel fedezték fel a vásznon a szomszédokat, ismerősöket, és a hazai tájat.

 

Rencz Csaba