Kampány a nők egészségmegőrzéséért

A nők egészségmegőrzéséről tartanak előadásokat. Illusztráció
A nők egészségmegőrzéséről tartanak előadásokat. Illusztráció
A Bihar Megyei Cégek Egyesülete (AFB) csatlakozik a Mentsd meg az életet című kampányhoz, melynek célja felhívni a figyelmet a nők körében terjedő súlyos betegségekre.

Október 17-én 18 órától a vár C épületének második emeltén, a 4. teremben egy orvoscsoport (onkológus, nőgyógyász, endokrinológus, orvosi képalkotó) várja a hölgyeket, hogy előadást és felvilágosítást tartson az emésztőszervi rendellenességekről, a mell- és méhnyakrákról, megelőzésükről. Az AFB azért döntött a kampány támogatása mellett, mert a cégeknél nagy százalékban hölgyek dolgoznak, az egészséges vállalkozói kör megteremtéséhez és megtartásához pedig szükség van arra, hogy figyeljenek egymásra annak tagjai, figyeljenek a betegségek megelőzésére, mert a család bizonytalanná válása kihat a vállalkozásokra is. Az AFB nem csak a kötelékébe tartozó cégeknél dolgozó több mint 7400, de minden Bihar megyei nő figyelmét szeretné felhívni az akcióra: ha a most meghirdetetten nem is tudnak részt venni, de a hasonlóakat kövesség nyomon. Az ismeretterjesztési kampány nem csak információkkal, de ingyenes és kedvezményes orvosi szolgáltatásokkal is a nők kedvében jár.

Riasztó statisztikák

Romániában minden 6 nőből egynél mellrákot diagnosztizálnak, utóbbiak háromból kettőnél már előrehaladott állapotban. Mindez megelőzhető a rendszeres szűrővizsgálatokkal, csakúgy mint a méhnyakrák, mely idejekorán felfedezve teljesen gyógyítható. A halálozási arányokat tekintve a mellrák vezeti a statisztikát, azt követi a tüdő-, majd a méhnyakrák, összességében 270 ezer nő halált okozva évente. Európában minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban, Románia ebben listavezető, a maga 6,3-szoros átlagával az EU többi tagállamával összevetve: az előfordulási arány 31/100.000 fő, a halálozási arány 18,3 / 100.000 fő.

Az akcióban résztvevők: Dr. Ioana Puscas és dr. Hora Amalia onkológusok; dr. Anca Huniadi nőgyógyász; dr. Alina Osiceanu orvosi képalkotó; dr. Alina Zdrehus endokrinológus; a Pelikán magánklinika és betegek egyesületei.

Rencz Csaba

Címkék: ,