Kampány – a jelölt szemével

Kampány – a jelölt szemével
Az EU Tábor záró nagyelőadásán a 2008-as helyhatósági választások RMDSZ-es jelöltjei vettek részt – a téma a kampánystratégia volt.

“Itt nagyon sok nyertes van, és úgy tűnik, hogy én vagyok a vesztes” – kezdte felszólalását Borbély László közmunkaügyi és területrendezési miniszter, marosvásárhelyi polgármester-jelölt. “Miért nem nyertük meg Marosvásárhelyt? Még mindig nem sikerült megtörnünk az etnikai konfliktust.” Elmondta, hogy a kampány tervezése már tavaly novemberben elkezdődött, de  “az döntött Vásárhelyen, hogy sajnos az ellenfelek szemérmetlenül csaltak.” Kitért arra, hogy a polgármester eddig sem bizonyított, és valószínűleg ez a következő négy évben  sem fog változni.

            Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, elmondta, hogy a választásokon “nem egy párt nyer, hanem a másik párt veszít, és így történt ez most is”. Hozzátette, hogy Sepsiszentgyörgyön egy különösen erős RMDSZ ellenes hangulat uralkodott az utóbbi néhány évben, ezért a politikai ellenfeleknek viszonylag könnyű volt egy kampánystratégiát kidolgozni – az már más kérdés, hogy sikertelenül alkalmazták

            Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elmondta, hogy idén főleg a falvakra koncentráltak, mert ott 15 százalékkal magasabb a szavazási hajlandóság. “A jelöltnek kell hinnie abban, hogy meg tudja nyerni a választást. Volt olyan RMDSZ-es jelölt, aki nem hitt abban, hogy nyerhet, és el is vesztette a választást.”

            Csehi Árpád a Szatmár Megyei Tanács elnöke a Szatmár megyei kampányról beszélt: “Úgy kezdtük a kampányt, mint a magyar labdarúgók: gyenge kezdés után erős visszaesést tapasztaltunk. Később azonban kemény munka árán, mégis sikerült megnyerni a választást Szatmár megyében, rengeteg román szavazatot is begyűjtve. Csehi szerint ezzel „a nacionalista hangvételnek vége” – és nemcsak Szatmár megyében, hanem egész Erdélyben is.”

            A Hargita megyei kampányról Korodi Attila, környezetvédelmi miniszter, Hargita megyei kampányfőnök szólt. Elmondta, hogy egy nagyon fiatalos, dinamikus kampányt tudnak maguk mögött, aminek megvolt a hatása. „Bebizonyítottuk, hogy tudunk úgy nyerni, hogy nem dobálózunk Trianonnal és autonómiával, hanem elég az, ha  az itteni emberekről beszélünk.”

            Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, országos kampányfőnök-helyettes bírálta a helyi szervezetek központi RMDSZ-hez való hozzáállását, állítása szerint a központi kampánystratégiát ezek a szervezetek sokszor nehezen fogadják el.

„A központi vezetés azért jó, hogy ha elveszítjük a választásokat, legyen kit szidni, ha pedig elfogy a pénz, legyen kitől kérni.” – mondta Kovács.   A politikus továbbá hangsúlyozta, hogy „direkt találkozásokra” van szükség a jelöltek és a választó között, mert semmi sem helyettesítheti ezt a kommunikációs formát.

Porcsalmi Bálint tanácsadó az RMDSZ 20008-as helyhatósági kampánystratégiájáról beszélt: „Az úgynevezett door-to-door kampánystratégiában látom a jövőt – eszköz, mely lényege, hogy felkeressük, személyesen érjük el a választót, mert a visszaigazolások szerint ez a leghatékonyabb módszer.”