Kamionsor a határátkelőkön

Kamionsor a határátkelőkön
Országos ellenőrzési akciót kezdeményezett az Országos Határrendészet február 23-án, melynek következtében a határátkelőknél kamionsorok alakultak ki. Oana Totoran, a Szatmár Megyei Határrendészeti Felügyelőség sajtószóvivője megkeresésünkre elmondta, a torlódás azokon a határátkelőkön alakult ki, ahol áruszállító teherautók közlekednek, és ezen sorok az országba való belépéskor alakulnak ki a szomszédos országok területén.

Csengersimában három kilométeres sor volt péntek délelőtt. Az ellenőrző ponttól fél kilométerre álló teherszállító sofőrje elmondta, reggel két órakor érkezett meg a hátárátkelőhöz, azóta áll a sorban. „Egy repülőjáratot kellett volna elérjek a szállítmánnyal. Esély sincs arra, hogy időbe célba érjek” – panaszolta az egyik kamionsofőr. „Már csak ez hiányzott. Franciaországból jövők, már alig vártam, hogy hazaérjek, most meg itt tartanak órák hosszát” – tette hozzá egy másik járművezető, aki csak 5 órakor érkezett meg a határátkelő helyre, ő 10 óra után még a sor végén állt, közel a „Non Stop” melletti hídhoz. Közben a magyarországi rendőrök irányították a forgalmat, hogy legalább a személygépkocsik haladhassanak zavartalanul. Romániai oldalon a közlekedésrendészek is akcióba lendültek és radaroztak Pusztadarócon és Peténél, a türelmetlen „aszfaltbetyárokat” pedig büntették.

A román határrendészet munkatársai valamennyi határátkelőnél szigorított ellenőrzést hajtanak végre a csempészet és az adócsalás visszaszorítása érdekében. Az intézkedés az áruszállító teherautókat érinti.

Az ellenőrzés célja a törvényes iratok nélkül vagy hiányos iratokkal szállított áruk kiszűrése, és azoknak a cégeknek a felderítése, amelyek a törvényes előírások betartása nélkül végeznek áruszállítást. A sajtószóvivő elmondta, növelték a teherautók ellenőrzésével foglalkozó határrendészek és vámosok számát, és az átvizsgálás elvégzésére alkalmas technikai felszerelések mennyiségét a határátlépés gyorsítása érdekében.