Kamilla nem emlékezik Diana hercegnőre

Kamilla nem emlékezik Diana hercegnőre
Nem lesz ott a néhai Diana hercegnő halálának 10. évfordulóján esedékes hét végi megemlékezésen Kamilla, Károly trónörökös jelenlegi felesége, pedig még Diana két fia, Vilmos és Harry hercegek is hívták.

A walesi herceg hitvese, aki a cornwalli hercegnő címét viseli, a Clarence House – a trónörökösi házaspár londoni rezidenciája – útján vasárnap este közölte az alattvalókkal végleges (és az első kommentárok szerint mindenki által valószínűleg megnyugvással fogadott) döntését.
A királyi család pénteken emlékezik meg hivatalosan – egyórás istentisztelet keretében – a Királyi Lovas Testőrség londoni laktanyájának kápolnájában az 1997. augusztus 31-ének éjszakáján, Párizsban elhunyt Dianáról. Eredetileg úgy volt, hogy Kamilla is jelen lesz, de a vasárnapi bejelentés szerint végül elállt ettől a szándékától, azzal a hivatalos indokkal, hogy jelenléte esetleg „elvonná a figyelmet az eseményről (…) amelynek központjában Diana élete áll majd”. Az első reakciók helyeslik a döntést. Dickie Arbiter, II. Erzsébet királynő volt sajtótitkára a BBC-nek vasárnap azt mondta: Kamillának már korábban világossá kellett volna tennie, hogy nem kíván részt venni a Dianának szentelt megemlékezésen. A cornwalli hercegnő nem volt jelen azon a nagyszabású zenei rendezvényen sem, amelyet Vilmos és Harry kezdeményezésére még július 1-jén, Diana 46. születésnapján tartottak a londoni Wembley stadionban, világsztárok részvételével.

„Kissé zsúfolt ez a házasság…”

Kamilla és Diana korabeli viszonyát ismerve nem meglepő a vasárnap bejelentett döntés. Károly herceg és jelenlegi felesége bevallottan fenntartotta intim kapcsolatát egymással azután is, hogy a trónörökös több mint negyedszázada, világraszóló királyi esküvő keretében feleségül vette Dianát. A nem is nagyon titkolt házasságtörő románccal Diana is tisztában volt, és ezt egy világszerte döbbenetet okozó, 1995-ben sugárzott BBC-interjúban világossá is tette. Akkori szavai – „kissé zsúfolt ez a házasság, mivel hárman vagyunk benne” – azóta szállóigévé váltak. A walesi hercegnő halála után Kamillát – akit Diana bizalmas körben általában csak úgy emlegetett, hogy „az a rottweiler” – az alattvalók szinte meggyűlölték, a közhangulat azonban jelentősen enyhült azóta, hogy Károly 2005 tavaszán végül feleségül vette ifjúkori kedvesét. Kamilla mindazonáltal továbbra sem veszi fel azokat a címeket – például a walesi hercegnőét –, amelyek a trónörökös feleségeként kijárnának neki, és amelyeket annak idején Diana viselt.