Kaméleon a Szentivánéji álomban

Kaméleon a Szentivánéji álomban
Csütörtök délután a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium Kaméleon színjátszó csoportja bemutatta W. Shakespeare: Szentivánéji álom című vígjátékának kivonatát a PKE dísztermében.

Gyűlést tartott csütörtök délután a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium úgynevezett nagy szülőbizottsága, ezért gondolták úgy, hogy a kellemeset a hasznossal összekötve megörvendeztetik a megjelenteket két rövid műsorral- magyarázta érdeklődésünkre válaszolva Soós Sándor igazgató.
A megjelenteket- nem csupán a szülőbizottsági tagokat, hanem más szülőket, fiatalokat, művészetkedvelőket- Szakács Zoltán iskolalelkész köszöntötte az igazgatóság és a tanári kar nevében. Arra hívta fel a figyelmet: William Shakespeare: Szentivánéji álom című darabjának kivonatát láthatják Nádasdy Ádám és Arany János fordítása alapján az elkövetkezendő körülbelül fél órában, a diákokat Hanyecz-Debelka Róbert bábművész és Szatmári Ildikó magyartanár készítette fel. A fellépők nemrég tértek haza Kolozsvárról egy fesztiválról, ahol sikerrel szerepeltek.

Díjak

Szatmári Ildikó felidézte, hogy a Kaméleon színjátszó csoportot 2012-ben alapították, a névadó az azóta nyugdíjba vonult Schwartz István tanár volt. Már a megalakulás évében elhozták a zenei díjat a kolozsvári STAGE Nemzetközi Amatőr Diákszínjátszó Fesztiválról, A boldog királyfi című Oscar Wilde-mesejátékkal, Lászlóffy Zsolt munkájának hála. 2014-ben Weöres Sándor A holdbeli csónakosával vívtak ki elismerést ugyanott, míg 2016-ban Lázár Ervin Szegény Dzsóni és Árnikájában nyújtott teljesítményével keltett figyelmet a hetedikes Márton Ágnes női mellékszereplőként. A Shakespeare-darabot nemrég adták elő a kincses városban, ahol a tizedikes Kovács Emília szintén női mellékszereplőként tündökölt, néhány nap múlva pedig Szilágycsehen fognak szerepelni a Partiumi Amatőr Színjátszó Fesztiválon.
A közönség meggyőződhetett arról, hogy nemhiába zsebelt be annyi díjat a Kaméleon. Pörgős, fiatalos, színvonalas produkciót láthatott, a fellépők (Szilágyi Tamás, Kovács Emília, Szabó Kinga, Habinyák Szilárd, Hajdu Medea Boglárka, Ferenczi Dávid, Szilágyi Anna, Göcz Nikoletta, Geréb István, Vajna Róbert, Pavlitska László) méltán érdemeltek vastapsot. A Bethlen Gábor Alap által támogatott rendezvény „második felvonásában” aztán a Kövendi Éva zenetanárnő által felkészített kórus szolgált kitűnően.

Ciucur Losonczi Antonius