Kalózok özöne Nagyváradon!

Kalózok özöne Nagyváradon!

Nagyvárad – Sajnálatos módon egyre több a kalóztaxis Váradon. Ezeken az autókon sem a taxizásra feljogosító helyhatósági engedély (bulina) nincs rajta, sem taxiórájuk, sokszor még cb-jük sincs. Utánajártuk a haramiák ügyének.

Teljesen illegálisan dolgozó “taxisok” jelennek meg egyre nagyobb számban ismét Nagyváradon – jelezték olvasóink. Ellenőrzésképpen részt vettünk néhány próbautazáson és egyértelműen jogos a panasz: több olyan gépkocsit is találtunk, amelyek a taxiállomásokon várakoznak, elvegyülve a többi jármű között, ám abszolut illegálisan dolgoznak.

Ezeken az autókon sem a taxizásra feljogosító helyhatósági engedély (bulina) nincs rajta, sem taxiórájuk, sokszor még cb-jük sincs. Mivel mindez hiányzik, egyértelmű, hogy csalókról van szó, akik nemcsak az utast csapják be, de  a hatóságokat is, mivel adót sem fizetnek jövedelmük után. Csupán az autó tetején virít a “Taxi” felirat (nem ritkán még egy-egy ismert taxivállalat megnevezése is szerepel rajta – törvénytelenül), így verik át az utazókat. Azaz olyan az egész, mintha például én állnék be taxizni, mert épp szükségem lenne jópár – feketén megszerzett – millióra és egyetlen hatóság sem venné ezt észre.

Törvényszegés lazán

Beszéltünk jópár törvényesen dolgozó taxissal, akik elmondták: tudnak a jelenségről és nem értik, miért nem lépnek azok a cégek, amelyeknek nevével visszaélnek a kalózok. Mi még hozzátehetjük: az is érthetetlen, miért nem lépnek maguk a taxisok sem, akik nem vetik ki maguk közül az ő kárukra is dolgozókat, hanem hagyják, hogy a csakók közéjük keveredjenek, s nem jeletik azonnal a hatóságoknak, ha ilyen gépkocsit látnak a fogalomban. Az is furcsa, hogy sem a rendőrségnek, sem a fogyasztóvédelemnek, sem a váradi önkormányzat taxifelügyeleti osztályának nem szúr szemet mindez.

Pedig még az utas is egyszerűen észreveheti a legarcátlanabb csalást: az ilyen autók oldalán ugyanis nincs rajta az nagyméretű, ovális matrica (bulina), amelyen a taxi száma, valamint a taxiengedély lejárati ideje van feltüntetve. A csalók leépítésének másik módja, ha az utas egyszerűen azonnal kiszáll azon “taxikból”, amelyekben nincs vagy nem szabványos a taxióra, illetve amelyek vezetői nem hajlandóak azt induláskor üzembe helyezni.

Minden esetre a panaszok nyomán végzett körutonkon felfedezett kalóz taxisok ellen tegnap bejelentéssel éltünk az összes illetékes hatóságnál.

Szeghalmi Örs