Kalandozások Görögországban

Kalandozások Görögországban
Nagyvárad – Szombat reggel az EKE `91 Nagyvárad – Bihar által szervezett téli előadás-sorozat legutóbbi alkalmán Bordás István, az egyesület alelnöke tartott előadást Kalandozások az Antik Görögországban és szigetein címmel.

Szűknek bizonyult az előadásnak otthont adó osztályterem, olyan sokan jöttek el a bemutatóra. Az előadó nem csak saját, Görögországban tett látogatásának tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, hanem számos érdekes információval szolgált a vidék – ezen belül elsősorban a Jón-tenger egyik szigetét képező Korfu – történelmi múltjával és jelenével kapcsolatban is.

Beszélt a bizánci, a velencei korszakról, majd a francia megszállás és a brit protektorátusról egyaránt. Fővárosa Korfu, vagy Kérkira a sziget keleti partján fekszik. Rengeteg látványossággal rendelkezik, hangzott el. Korfu közelében tekinthető meg a magyarok által az egyik leglátogatottabb Akhillíon, avagy a Sziszi-palota. Erzsébet osztrák-magyar császárné és királyné 1890-ben vásárolta meg a birtokot, melyre egy neoklasszicista palotát építettet.

Az épületet körülvevő parkban antik szobrok másolatait láthatjuk, ezek közül kiemelkedő szépségű a haldokló Akhilleuszt ábrázoló alkotás. Bordás István beszámolt egy hajókirándulás szépségeiről, valamint a közeli Albániában tett látogatásról is. Végül egy dokumentumfilmet vetítettek le, mely Görögország legszebb szigeteit mutatta be.

Címkék: ,