Kádár Magor: Választások a Second Life virtuális világban?

„Mi a különbség a patkány és a mókus között? A mókusnak jobb a marketingje!”- adta meg a felhangot Porcsalmi Bálint tanácsadó a „Kommunikációs stratégiák és arculattervezés” című előadáson a tusnádfürdői EU táborban – beszélgetés, amelyre kampánystratégákat és arculat-tervezőket hívtak meg.

„Sepsiszentgyörgyön egy fiatalos, innovatív kampányt csináltunk – mondta Porcsalmi –, s mindezek ellenére a fiatalok között volt a legkisebb szavazási hajlandóság. Az új generációk nincsenek még tudatában annak, hogy saját maguk jövőjéről döntenek, amikor választanak – és ezen kellene változtatni.”

„Azt kell mondjam, hogy jók vagyunk, mi romániai magyarok, a vizuális kampány-technikák használatában”- jelentette ki Kádár Magor, a Babes-Bolyai Tudományegyetem kommunikációs tanszékének vezetője. Hozzátette, hogy amíg a román politikusok az idei önkormányzati választások alatt fedezték fel az internetes meggyőzés lehetőségét, addig az erdélyi magyar politikusok már évek óta használják ezt az eszközt. Példának okáért Nagy Zsolt ex-miniszter már 2005-ben működtetett egy blogot – amikor ez a kommunikációs forma még kuriózumként hatott.
„Már tettek fel nekem olyan kérdést is, hogy a BBTE kurzusait lehetne-e hallgatni a Second Life nevű internetes játék keretein belül. Kíváncsi vagyok, mikor lesznek választási kampányok a virtuális világban?” – mondta.

„Valóságsó jellegű választási kampányokat képzelek el a jövőben, olyanokat, mint Antal Árpád 24 online órája . Pontosabban ezeknek a „ valóságsóknak” a dinamizmusát és emberközeliségét lehetne felhasználni. – folytatta a gondolatmenetet Bálint Ferenc arculat-tervező. „Egyre inkább érzelmi alapon választunk, ezért a következő lépés az lesz, hogy a politikus túl azon, hogy szakember vagy jó a programja: nem árt, ha szimpatikus is a választó számára.” – mondta.

„Ha megfigyeljük a 2008-as önkormányzati választások politikusok web-oldalait, és összehasonlítjuk a korábbi honlapokkal vagy a román pártok oldalaival, akkor észrevesszük, hogy ezek a kommunikációs csatornák fejlődtek”- tért ki Porcsalmi Balázs, arculattervező a jelöltek internetes megjelenési felületeire és hozzátette, hogy ezek interaktivitását kellene fokozni.