Külföldi tanárok oktattak a Slavici-ban

Külföldi tanárok oktattak a Slavici-ban
Nagyvárad – Szombaton hazautaznak azok a finn, szlovák, lengyel, német, görög és török tanárok, akik a héten a Comenius program keretében a nagyváradi Ioan Slavici iskolában vendégeskedtek.

Itt-tartózkodásuk utolsó napján, pénteken a külföldi pedagógusokból álló csoport a városházára látogatott, ahol Biró Rozália alpolgármester beszélt nekik részletesebben a városról, annak jellegzetességeiről, partnerkapcsolatairól. Ezután előadáson vettek részt az Orsolya óvodában. Pető Csilla tanfelügyelő a román oktatási rendszert ismertette. Kifejtette, milyen óvodai csoportok léteznek, hogyan tagolódik az általános és középiskolai oktatás, illetve milyen lehetőségeik vannak az egyetemre készülőknek. Megtudhatták a vendégek, hogy Bihar megyében a hagyományos oktatási formákon kívül step by step osztályok és óvodai csoportok is működnek, illetve kedvelt a pedagógusok körében a drámapedagógia és az erdei iskolaprogram is.

Órák anyanyelven

A programban részt vevő váradi pedagógusok örömmel ismerték el, hogy sikerült kellemes csalódást okozniuk a vendégeknek, akik Romániának csak a sötét oldalát ismerték eddig. Bár a Slavici iskola felszereltségét tekintve még van bepótolnivaló, a városnézés, a Medve-barlangi kirándulás és az Orsolya óvodában tett látogatás meggyőzte őket: Nagyvárad igazi fejlődőképes és fejlődő város. Az egyhetes program egyik legkedveltebb és legérdekesebb része az óralátogatás volt, mikor a különböző országok tanárcsoportjai saját anyanyelvükön kellett órát tartsanak a kisdiákoknak, olyan módszereket felhasználva, hogy mindenki megértse, miről is szólt a tananyag. A gyerekek élvezettel hallgatták a vendégeket, énekeket tanultak, és mindent megértettek, ami elhangzott, tudtuk meg.

Nagy Anikó