Külföldi munkanélkülieknek is jár segély

Azoknak a román állampolgároknak is jár idehaza három hónapig munkanélküli segély, akik külföldön, valamelyik EU tagországban dolgoztak és elveszítették állásukat.

A segély csak abban az  esetben jár, ha legális munkavállaló volt az illető.

A munkanélküli segélyfolyósítását külföldön legálisan munkát vállalók számára az Európai Gazdasági Község (CEE) 1408/71-es, a közösségen belül szabadon mozgó alkalmazottak és családtagjaik szociális biztonságára vonatkozó szabályzata rögzíti. A szabályzat szerint valamelyik EU tagállamban legálisan munkát vállaló, de egy idő után munkanélkülivé vállt román állampolgár is visztérhet Romániába másik munkahelyet keresni külföldi munkahelye elveszítése után legalább négy héttel.

Ha a hazatérést választja, akkor továbbra is jár neki a befogadó állam által megadott munkanélküli segély három hónapig, ami a legtöbb esetben jóval magasabb, mint az itthoni. Egy Spanyolországban, vagy Németországban szakképzetlenként dolgozó román állampolgár, aki ott elveszíti munkahelyét és munkanélküli segélyt kap, majd úgy dönt, hogy Romániában keres más munkahelyet magának, hazatérte után is kapja a Spanyolországban, vagy Németországban neki megitélt munkanélküli segélyt három hónapon át. A spanyolországi munkanélküli segély 500-600 eurónak felel meg, míg a németországi eléri az 1200 eurót. Romániában mindössze 100 euró körüli összeget kapna az illető.

Az EU tagállamokban munka nélkül maradottaknak, ahhoz, hogy hazatértük után is folyósítsák nekik a segélyt, a hazatérési beleegyezés megkapása után hét napon belül jelentkezniük kell a foglalkoztatási ügynökségen munkakeresés végett. Ha három hónapon belül nem talál munkát otthon, vagy más országban, akkor köteles vissztérni oda, ahol a legutóbbi munkahelye volt.