Külföldi önkéntesek a Várban

Külföldi önkéntesek a Várban
Nagyvárad – Külföldi fiatal és rendkívül lelkes önkéntesek vesznek részt a Nagyváradi Várban végzett régészeti ásatásoknál.

Európa tizenöt országából érkezett, összesen tizennyolc fiatal önkéntes tartózkodik Nagyváradon a Várban, a Csonkatoronynál végzett ásatásokban való részvétel céljával. A Life Ifjúsági Szervezet, az Ingatlanügyi Hatóság valamint a Bihar Megyei Műemlékvédő Egyesület által közösen szervezett ásatás a “Nagyváradi Vár felfedezése” című projekt keretében zajlik úniós, illetve megyei és helyi pénzből. A fiatalokkal való elbeszélgetés folytán kiderült, mindannyian lelkesednek a történelemért és szeretnek utazni ezért is választották, hogy önkéntesként részt vesznek ebben a programban.

Érdekes leletek

A Portugáliából érkezett, 22 éves Ricardo Alves, aki a tizennyolc fős csapat egyik vezetője elmondta, örülnek, hogy Nagyáradon lehetnek és nagyon sok érdekes és izgalmas leletre bukkanttak mindezidáig. Mint megtudtuk eddig főleg kerámidarabok, régi 17. – 18. századi fegyverek, ágyúdarabok és emberi csontok kerültek felszínre lelkes munkájuk által. A nagyszámú fegyverek, melyeket találtak annak tudható be, hogy a Csonkatorony volt az egykori vár legtöbbet támadott része. Helyére, mint ismeretes a tervek szerint nyári színház fog épülni. Az önkéntesek 26.-ig tartózkodnak még Nagyváradon.