Külön listákon indulnak a Bihar megyei magyarok

Bihar megye – A Magyar Polgári Párt (MPP) külön listát állított Nagyváradon és Bihar megyében, azonban nem indít saját polgármesterjelöltet Nagyváradon és saját megyei tanácselnök-jelöltet, mondta tegnap lapunknak Orbán Mihály az MPP országos vezetőségi tagja.

Arra a kérdésünkre, hogy támogatni fogja-e a megyei MPP Biró Rozáliát illetve kiss Sándort, a politikus nem adott választ. Csuzi István a Magyar Polgári Párt tárgyalóbizottságának tagja ugyanerre a kérdésünkre tegnap azt mondta, hogy a párt stratégiai döntést hoz. A fentiek tükrében a stratégiai döntések között szerepel az, hogy a párt lelkiismereti szavazást javasol a szimpatizánsainak, de az is elképzelhető, hogy román jelöltet fog támogatni. Csuzi István elárulta, hogy Biró Rozália és Kiss Sándor támogatásának egyik feltétele az MPP részéről a koalíciós lista vagy a koalíciós polgármesterjelölt-, illetve megyei tanécselnök jelöltállítás lett volna.

Egymásnak feszülés

Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke lapunknak kedden elmondta: sajnálatos lenne ha az egyenetlenkedések miatt veszélybe kerülne az az esély, hohy a megyei önkormányzati elnöki tisztséget egy magyar ember töltse be. Remélem mindenki a közös célokat fogja előtérbe helyezni, az egyéni érdek fölött – mondta Szabó Ödön, aki hozzátette: a legfontosabb, hogy minél többen menjenek el szavazni, és lehetőleg az elmúlt tizennyolc év legjobb részvételi eredményét hozzuk ki. Szerencsésebb lett volna ha közös előválasztást szervezünk és jelöltjeinket magyar listaként tudtuk volna bejelenteni a bíróságon. Ezek után a legfontosabb csak az, hogy a lehető legjobb jelöltekkel megnyerjük a Bihar megyei magyaroknak a választást, a szórványban pedig ügyeljünk arra, hogy ne maradjunk képviselet nélkül. Sajnálatos, hogy az eredeti ígéretek elenére tíz százalák környéki magyar jelenlléttel rendelkező településeken is egyesek az egymásnak feszülést választották. Mindezek ellenére biztos vagyok abban, hogy a Bihar megyei magyarok okosan fognak dönteni mindannyiunk érdekében” -  fejtette ki Szabó Ödön.